Mikrocsodák múzeuma Szentendre

Mikrocsodák múzeuma

Apró csodák két szívdobbanás között – Mikrocsodák múzeuma

Szentendre önmagában egy ékszerdoboz, de található benne egy még parányibb ékszerdoboz, a Mikrocsodák múzeuma. Gyűjteménye a világon egyedülálló, hihetetlen alkotásokkal, melyek sebészi pontossággal készültek. Rizsszemre, mákszemre, gombostű tetejére, hajszálra, tű fokába. A kiállítás emlékkönyvében a leggyakoribb idézet a látogatóktól: “Voltam, láttam, de nem hiszem el”…. Mindenképp nézd meg Te is és mutasd meg a gyerekeknek is, óriási, felejthetetlen élmény, mikroszkóp alatt meglesni a világ legkisebb Coca-Colás üvegét, vagy az arannyal patkolt bolhát.

Szabad szemmel alig, mikroszkóp alatt

viszont teljes valójában megcsodálhatók Mikola Szjadrisztij ukrajnai művész speciális kézi eljárással készített műtárgyai. A művész különleges légzéstechnikával lassítja szívverését, hogy a két dobbanás között tegyen meg egy–egy mozdulatot. Emberi koncentráció, alázat, alkotás elképzelhetetlenül magas fokon. A Mikrocsodák múzeumában Szentendrén (és ezen kívül a világon csupán még Kijevben és Andorrában) 15 aranyból készült darabot láthatsz, mikroszkópokon keresztül. Mielőtt belenéznél a mikroszkópba, szabad szemmel szinte láthatatlannak tűnik minden:

Less bele a mikroszkópba, máris meglátod a mikrocsodákat:

Karavánt egy közönséges varrótű fokában

Sakktáblát egy gombostű tetején

Hogy jutott eszébe?

A mikrominiatűrök nagymestere még egyetemista volt, amikor olvasta valahol, hogy Indiában valaki azzal kísérletezik, hogy megpróbál hajszálra írni. Úgy gondolta, ezt megpróbálja felülmúlni, vagyis a méretet alulmúlni. Így ma már több, mint 40 éve készíti a világ legapróbb műtárgyait aranyból. Az 1-2 mm-nél nem nagyobb műremekek annyira aprók, hogy szabad szemmel nem láthatók és mégis van köztük olyan, mely 200 (!) alkatrészből áll össze. Minden alkotása – mint a fent említettek is, vagy a mákszem egyik felében elhelyezett fecskefészek, másik felében elhelyezett üvegre gravírozott Ausztrália térkép, vagy a világ legkisebb könyve, melynek arany lapjai pókhálóval vannak összefűzve – valódi, aprólékosan kidolgozott remekmű.

Belépők: 800Ft, Diák-gyermek: 600Ft

Mikrocsodák múzeuma Szentendre

Cím: Szentendre, Fő tér 18-19

Nyitva: H-V 10.00 – 18.00

Program időigénye: kb. 30-40 perc

Webhely: http://www.microart.hu

Képek forrása: részben saját, részben a múzeum webhelye

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.