Mikrocsodák múzeuma Szentendre

Mikrocsodák múzeuma

Apró csodák két szívdobbanás között – Mikrocsodák múzeuma

Szentendre önmagában egy ékszerdoboz, de található benne egy még parányibb ékszerdoboz, a Mikrocsodák múzeuma. Gyűjteménye a világon egyedülálló, hihetetlen alkotásokkal, melyek sebészi pontossággal készültek. Rizsszemre, mákszemre, gombostű tetejére, hajszálra, tű fokába. A kiállítás emlékkönyvében a leggyakoribb idézet a látogatóktól: “Voltam, láttam, de nem hiszem el”…. Mindenképp nézd meg Te is és mutasd meg a gyerekeknek is, óriási, felejthetetlen élmény, mikroszkóp alatt meglesni a világ legkisebb Coca-Colás üvegét, vagy az arannyal patkolt bolhát.

A Mikrocsodák Múzeuma elköltözött:

Új cím: Budapest, VI. ker. Király u. 28.

Nyitvatartás

Hétfő – Szombat: 11:00-19:00
Vasárnap: 11:00-18:00

Belépőjegy árak

Felnőtt 2500Ft / 7.0€
Diák 1800Ft / 5.0€
Nyugdíjas 1800Ft / 5.0€

Előzetes csoportos bejelentkezés az alábbi elérhetőségeken:
+36709355155 – info@microart.hu

Szabad szemmel alig, mikroszkóp alatt

viszont teljes valójában megcsodálhatók Mikola Szjadrisztij ukrajnai művész speciális kézi eljárással készített műtárgyai. A művész különleges légzéstechnikával lassítja szívverését, hogy a két dobbanás között tegyen meg egy–egy mozdulatot. Emberi koncentráció, alázat, alkotás elképzelhetetlenül magas fokon. A Mikrocsodák múzeumában Szentendrén (és ezen kívül a világon csupán még Kijevben és Andorrában) 15 aranyból készült darabot láthatsz, mikroszkópokon keresztül. Mielőtt belenéznél a mikroszkópba, szabad szemmel szinte láthatatlannak tűnik minden:

Less bele a mikroszkópba, máris meglátod a mikrocsodákat:

Karavánt egy közönséges varrótű fokában

Sakktáblát egy gombostű tetején

Hogy jutott eszébe?

A mikrominiatűrök nagymestere még egyetemista volt, amikor olvasta valahol, hogy Indiában valaki azzal kísérletezik, hogy megpróbál hajszálra írni. Úgy gondolta, ezt megpróbálja felülmúlni, vagyis a méretet alulmúlni. Így ma már több, mint 40 éve készíti a világ legapróbb műtárgyait aranyból. Az 1-2 mm-nél nem nagyobb műremekek annyira aprók, hogy szabad szemmel nem láthatók és mégis van köztük olyan, mely 200 (!) alkatrészből áll össze. Minden alkotása – mint a fent említettek is, vagy a mákszem egyik felében elhelyezett fecskefészek, másik felében elhelyezett üvegre gravírozott Ausztrália térkép, vagy a világ legkisebb könyve, melynek arany lapjai pókhálóval vannak összefűzve – valódi, aprólékosan kidolgozott remekmű.

Képek forrása: részben saját, részben a múzeum webhelye

2 Comments on “Mikrocsodák múzeuma Szentendre”

 1. A Mikrocsodák Múzeuma 2022 tavaszán Budapestre költözött.

  2022. május 18. óta a következő címen várja a látogatókat:

  1061 Budapest, Király utca 28.

  Nyitvatartás:
  Hétfő – csütörtök: 11:00 – 19:00
  Péntek, szombat: 11:00 – 20:00
  Vasárnap: 11:00 – 18:00

  1. Köszönöm szépen az infót, javítottam az erre vonatkozó bejegyzéseknél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.