Szentendre pizza nap JANUÁR 26

UPDATE:  ÚJRA gondolt PIZZA NAP SZENTENDRÉN JANUÁR 26!

Panificio il Basilico

„SON-GO-KU, MEXIKÓI, HAWAII.
Autentikus olasz pizzák, UGYE?

Ezek bizony népszerű alternatívák kis hazánkban, de azt ugye mindannyian tudjuk, hogy ezeket a pizzákat nem is ismerik Olaszországban, és ezek hallatán csak kinevetnek mindenkit az olaszok!
Nem baj, mi is imádjuk az igazi olasz pizzát, viszont most már eljött az idő, hogy ezek a rossz hírű, gazdátlan tételek egy új úton induljanak el – legalább 1 nap erejéig: a legjobb minőségű extra alapanyagokat kapják majd remek pizzatésztával párosítva.

A meglepő, meg nem értett pizzák csoportjának 6 legizgalmasabb tagját gondoltam újra, nagyon durva alapanyagokkal:
BOLOGNAI, HAWAII, MAGYAROS, MEXIKÓI, SAJTIMÁDÓ, SON-GO-KU.
Lesz itt kérem a feltétek között rozmaringos paradicsomlekvár, marhahúsgolyó, karamellizált pekándió, szarvasgomba, narancsméz, tonkabab és például füstölt fürjtojás is. Buon Appetito!

Gyere el barátaiddal, családoddal az újragondolt pizza-napunkra Szentendrére!

Szeretettel várunk, ott találkozunk!
Üdv: Szabi, a pék
és a Panifcio il Basilico csapata

FONTOS információ:
A nagy érdeklődésre való tekintettel fogalalás szükséges:
Telefon: 06 30 186 0299
e-mailben: szentendre.panificio@gmail.com
vagy FB üzenetben

Kérjük szépen a pontos érkezést, az asztalokat 2 órás időtartamra tudjuk biztosítani.
*a szervezők a változtatás jogát fenntartják!”

Szentendre pizza nap (Január 12) a Panificio il Basilicoban

Szabi, a pék, azaz Szabadfi Szabolcs a Panificio il Basilicóban sütött pizzát pénteken, Szentendrén. A pizzamester 2017 tavaszán Parmában, a világ legnagyobb pizza világbajnokságán, 48. helyezést ért el, ősszel pedig szépített Milánóban egy másik, hasonló pizza versenyen, ahol 18. lett. A Szentendre pizza nap jól sikerült, délután még csak-csak be lehetett férni és tesztelni 1-1 jóféle, különleges feltéttel rendelkező pizzát. Ebédidőben és főleg este azonban már minden hely jóval korábban elkelt.

De mi pontosan az igazi pizza?

Rengeteg féle pizza létezik, általános vélekedés szerint azonban a nápolyi pizza az igazi. Az olaszok több mint 10 oldalt szenteltek annak, hogy pontosan körülírják, mi is számít eredeti nápolyi pizzának. Más senki, csakis az a pizzéria használhatja az eredeti pizzát biztosító VERA minősítést aki a fent említett dokumentum kritériumait teljesíti. No és mi is van az igazi nápolyi pizzában? Elsőre nem tűnik valami nagy dolognak: nagyon finom liszt (nullás), természetes élesztő, víz, só (leginkább tengeri só). A tésztát kézzel kell ledagasztani, épp húsz percig . A sütéshez tipikus fatüzelésű, nápolyi kemencét használnak, amit akár 450 fokra is fel lehet fűteni, ebben a pizza kb 2 perc alatt meg is sül.

A Szentendre pizza napon

7 féle izgalmas pizzát (pontosabban 6 pizza + 1 focaccia) lehetett kóstolni. Szabi a pék anno az 5. számú pizzával szállt ringbe: Paradicsomos sült kápia krém alapon  krémes bivaly mocarellával, spárgával és sózott eperrel, mangalicasonkával, bazsalikommal. Én is ezt kóstoltam, verhetetlen pizza élmény volt, tökéletes tésztával, a téli időben csipetnyi tavaszi ízvilággal. Előételként a ház pestoját kóstolhattuk meg némi paradicsommal és oliva bogyóval. Scamorza krémet (scamorza: tehéntejből készült félkemény gömbölyded olasz sajt, mozarella helyettesítésére is használható, füstölt változata is elterjedt) ezelőtt még soha nem ettem, de rögtön rá is kaptam.  Enyhén füstös, krémes ízvilága nagyon jól passzol a szomszédos Panificio il Basilico pékségben sütött rusztikus kenyérrel.

Legmeglepőbb pizza

számomra a nutellás, pisztáciás mogyorós tésztával sütött édes pizza volt. Ennek sajnos már nem maradt hely, de körülöttem aki kóstolta annak mind rettenetesen ízlett. Sajnálom nagyon, hogy kihagytam. Ha véletlenül másért nem lenne, ezért viszont biztosan lesz majd okom visszamenni Január 26-án, a következő Szentendre pizza nap alkalmával…

Gyere és próbáld ki Te is!

Szentendre pizza nap, Panificio il Basilico: január 26 (péntek 12.00)

Cím: Szentendre János u. 2

Nyitva: Hétfő kivételével minden nap 11.00-22.00

Még több információ korábbi bejegyzés Panificio il Basilico étterem

Webhely: Bazsalikom étterem Facebook oldala

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.