Tavaszvárás Szentendrén

“Tündérünk gyöngyházán nyílnak az ablakok,
Sötétség búcsút int – nyújtóznak nappalok.
Éltető esőcsepp koccan az üvegen,
újulás tornázik szusszanó rügyeken…”

(Részlet: Horváth Piroska Tavasztündér c. verséből)

Tavaszvárás

A tavasz beköszöntével megindul a természet és ezzel együtt a kerti munkák is megszaporodnak. Az első napsütés meghozza a kedvet a kertbarátoknak, kezdődhet a fák, bokrok tavaszi metszése és a tavaszi lemosó permetezése. A tavasz egyre többek figyelmét hívja fel arra, hogy a kertépítés és kertgondozás bizony aktuálissá vált. Mindannyian szeretnénk, ha az otthonunkat övező környezet maximálisan szolgálná igényeinket a kora tavasztól a késő őszig terjedő időszakban. A tavaszi kerti munkáink során jelentős mennyiségű kerti hulladék keletkezhet. Ehhez szeretnénk egy kis útmutatót adni, miként tudunk megszabadulni tőle, milyen lehetőségek közül választhatunk.

5 lehetőség, hogy legálisan megszabaduljunk a zöldhulladéktól!

A kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése már sok helyen TILOS! Amennyiben a tilalom ellenére tűzet gyújtunk és kerti zöldhulladékot égetünk, esetleg kommunális hulladékot és ezt valaki bejelenti, a helyszínre vonuló katasztrófavédelemtől 20000 Ft-os helyszíni bírságra számíthatunk, ha elismerjük a vétséget. Megpróbálhatunk mást mondani, de ha egyértelműen bizonyítható a szándékos tűzgyújtás 60000 Ft-os bírság is lehet belőle, a felső határ 3.000.000.- Ft is lehet, ez függ a cselekmény körülményeitől. Inkább válasszunk az alábbi 5 lehetőség közül, ezáltal óvjuk környezetünket és pénztárcánkat is!

Hogyan szabadulhatunk meg a kertünkben keletkezett zöldhulladéktól legálisan?

  1. Komposztálás házilag
  2. Zöldhulladék zsák
  3. Zöldhulladék lerakóba történő saját kezű szállítás
  4. Zöldhulladék konténer
  5. Zöldhulladék elszállítás

Komposztálás házilag: Szerezzünk be egy erre a célra készített komposztáló edényt vagy házilag is készíthetünk. Ezután kezdhetjük meg a komposztálónk feltöltését a keletkező hulladékokkal úgy, hogy a fontos szabályokat betartjuk. A komposztálásról elég sok irodalmat olvashatunk az interneten is. Milyen lépéseket kell elvégezni, mit tehetünk a komposztálóba stb. További információ: komposztálás házilag

Zöldhulladék zsák: Kis mennyiségű zöldhulladék elszállítására tökéletes megoldást nyújt számunkra. A frissen vágott fű, apró kerti növények, darabolt zöldhulladék helyezhető el benne kényelmesen. Kb 2-2.5 m3 mennyiségű apró zöldhulladék elszállításáig éri meg a zöldhulladék zsák használata.

Zöldhulladék saját beszállítása komposztáló telepre: Lehetőségünk van a keletkezett kerti hulladékot saját kezűleg is beszállítani a legközelebbi hulladéklerakóba, ha rendelkezünk megfelelő szállító járművel vagy megtudunk kérni valakit rá. Saját kezű beszállításkor nem kell rendelkezni a tulajdonosnak hulladék szállítási engedéllyel, nem úgy mint a következő lehetőségeknél.

Zöldhulladék konténer: Zöldhulladék konténer elszállítási díjak igen magasak Pest megyében. Átlagosan bruttó 5200 – 5900 ft/m3 áron szállítanak a konténeres cégek, de ettől vannak még drágábbak is. Miért hátrányos a zöldhulladék konténer rendelése? Általában nehéz felmérni a zöldhulladék mennyiségét, legtöbbször alul becsüljük, de számos esetben fogalmunk sincs hogyan határozzuk meg. A legegyszerűbb megoldás: lépjünk jó nagyokat, ha nincs mérőszalagunk. Milyen hosszú és milyen széles a kupac szorozzuk össze, ezt követően szorozzuk meg a magassággal, az így kapott szám jó lesz egy közelítő értéknek. A rakodásnál ebből mindig tudunk kevesebbet csinálni, de függ a zöldhulladék összetételétől is. A konténer rendelésnél előre fixen ki kell fizetni a megrendelt 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 m3-es konténer díját, akkor is ha kevesebbet rakunk bele. Meg kell említeni azt is, ha több hulladékunk keletkezett, mint amit kalkuláltunk, rendelhetünk egy másik konténert, ami így már többszörösen megdrágítja a zöldhulladék elszállítását. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nekünk kell a konténert megpakolnunk vagy fizetünk valakinek érte. Mivel nem vagyunk gyakorlott rakodók, feltételezhetően nem tudunk akkora mennyiséget bele tenni a konténerbe, mint aki ezzel foglalkozik nap mint nap. Az sem elfelejtendő dolog, hogy ha közterületre helyezzük el a zöldhulladék konténert, akkor közterület foglalási engedélyt kell kérnünk. Fontos hátrány még az is, hogy ha nem vagyunk elég gyorsak a rakodással mások előszeretettel töltik meg a konténerünket más típusú hulladékkal is. Ezért sokszor valószínűleg az 5. lehetőséget fogjuk választani.

Zöldhulladék elszállítás: Az előző lehetőségek ismerete után ez lehet a legoptimálisabb választás, ha 3 m3-től nagyobb mennyiségű zöldhulladék szállítására van szükség. A zöldhulladék elszállítás hétvégén és ünnepnapon is igénybe vehető szolgáltatás, felár nélkül. Sokan ekkor érnek rá, mivel hétköznap dolgoznak és nem tudják megoldani, hogy otthon tartózkodjanak.  A zöldhulladék elszállítás árak tartalmazzák a rakodást is, ha gépjárművel mellé vagy pár méteren belül meg lehet állni. Zöldhulladékként az alábbiakat szállítják el: kerti zöldhulladék, ág, gally, lomb, nyesedék, fűkaszálék, fűhulladék, fatörzs, stb. Nagyméretű gyökeret nem. Az örökzöld, tuja, dió zöldhulladékot is elszállítják felár nélkül. A zöldhulladék elszállítás 8, 15, 19, 24 m3-es teherautóval történik. Fizetni csak a valós, darabolt, kézi tömörített m3 után kell. Az elszállított kerti zöldhulladékot újrahasznosításra, zöldhulladék lerakó telepre szállítják, ahol jó minőségű komposztot állítanak elő belőle.

Budapesten és egyes Pest megyei településeken nincs kiszállási díj. Budakalász, Üröm, Pomáz, Szentendre bele esik az ingyenes kiszállási körzetbe.

Ára: 3600 ft/m3, akár rakodással is Budapest és Pest megye területén is.

Zöldel zöldhulladék elszállítás https://zoldhulladekelszallitas.hu/