Hogyan kezdhetek karriert az utazási ágazatban?

Hogyan kezdhetek karriert az utazási ágazatban?

„Mit tehetek, hogy a munkámból egy nagyszerű utazás legyen?” – ezt a mondatot valószínűleg sokszor ismételgeted magadban, miközben a reggeli kávét kortyolgatod munkába menet, az egyetemen vagy a Facebookon nézegeted barátaid egzotikus expedícióiról készült fotókat. Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat, akkor elkezdesz olyan lehetőségeket keresni, amelyek elvezetnek ahhoz, hogy ezt a tervet valóra váltsd.

Hogyan kezdjek bele?

Látod az utazási irodák ajánlatát, amelyek idegenvezetői vagy utazási irodai állást kínálnak. Azt gondolod – ez az! Elkezded írni az önéletrajzot, és hirtelen úgy érzed, hogy valami hiányzik….

Hogyan készülj fel egy olyan szakmára, amely anyagi stabilitást adhat, amit szeretsz, amiről mindig is álmodtál?

Az utazási irodák munkatársaival szemben nincsenek konkrét követelmények, de bizonyos szintű háttérismeretek előnyösek:

  • földrajz;
  • kulturális és természeti örökség;
  • marketing és menedzsment;
  • szállodaüzlet;
  • törvény…

Különböző egyetemeken szerezhetsz képzést, de vedd figyelembe, hogy ez a legtöbb turizmussal kapcsolatos szakma esetében szívesen látott, de nem kötelező. Ha középiskolai végzettséggel rendelkezel, csak annyit kell tenned, hogy elvégzed a megfelelő tanfolyamokat, és megszerzed a szükséges bizonyítványokat és képesítéseket. Találsz online tanfolyamokat is.

Milyen készségekre van szükség a turizmusban való munkavállaláshoz?

A veleszületett és szerzett – képességek sokkal többet fognak számítani, mint a diploma! Ha ilyen vagy…

  • vidám;
  • energikus;
  • kommunikatív;
  • művelt és nyitott.

És persze nyelveket ismersz. Az angol nyelvtudás abszolút minimum. Jó, ha több idegen nyelvet vagy legalább két-három nyelv alapjait ismered. A munkáltatók is kedvezően ítélik meg azokat, akik már rendelkeznek munkatapasztalattal. Pályakezdőként akár a szezonális tapasztalat is előny, ha gyermekfelügyelőként, portásként vagy pincérként dolgozol egy külföldi szállodában.

Utazásszervezőként fel kell készülni a gyakori és hosszú utazásokra az otthontól távol. Ezek a szakmák semmiképpen sem azoknak valók, akiknek fontos a stabilitás és a nyugodt családi élet. Még akkor sem, ha az utazás szerelmese vagy.

Hol találhatok munkát a turizmusban?

Az álláshirdetési oldalak és a közösségi média a két fő eszköz, amelyet az utazási cégek az új alkalmazottak keresésére használnak. Állásokat közvetlenül az utazási weboldalakon is találsz. Ha turisztikai állások után érdeklődsz, mindenképpen használd a fenti eszközöket.

Próbáljuk meg közelebbről megvizsgálni, milyen lehetőségek vannak arra, hogy az utazási ágazatban találjunk munkát. A fentiek közül messze a legnépszerűbb módszer a gyűjtő  weboldalak használata. Milyen előnyei vannak:

  • nem kell időt tölteni a különböző forrásokból származó állásajánlatok keresésével;
  • az információkat folyamatosan frissítik, és a nem releváns állásajánlatokat törlik;
  • az adatokat szinte mindig ellenőrzik a közzététel előtt, ami azt jelenti, hogy az álláskereső nem csalódhat a munkáltatóban.

Az ilyen oldalak használata nagyon egyszerű. Mindössze annyit kell tenni, hogy felkeresel egy gyűjtőoldalt, és beírod a megfelelő kereső kérdést. Megadhatod például, hogy milyen területen szeretnél dolgozni, vagy akár a pozíciót, tehát nagyon kényelmes. Ezenkívül az ilyen szolgáltatások oldalai mindenféle szűrővel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az információ keresés felgyorsítását. Megadhatod,  hogy melyik régióban szeretnél dolgozni, teljes vagy részmunkaidős állást keresel. Mindez nagyon megkönnyíti az álláskeresők életét.

Általánosságban elmondható, hogy az álláskeresés mára sokkal könnyebbé vált. Csak ki kell használni az összes rendelkezésre álló eszközt. Szerencsére a legtöbb esetben csak egy számítógépre vagy okostelefonra van szükség és 24 órás internet-hozzáférésre.

Mit keresnek az utazási irodák, amikor új alkalmazottakat keresnek?

A munkáltatók számára meghatározó tényező az életkor; a 25 és 35 év közötti jelentkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy munkát találjanak a turizmusban. A megfelelő tudás és készségek, valamint a rugalmasság és az utazási irodai gyakorlat során szerzett szakmai tapasztalat nemcsak abban segít, hogy gyorsabban találj munkát, hanem abban is, hogy jó fizetést kapj.

Általánosságban az idegenforgalmi ágazatban a foglalkoztatásra igaz az, hogy nem elég, ha megvan a vágy, a végzettség vagy a személyes érdeklődés, hogy megkapd a kívánt munkát. Egy kis erőfeszítésre is szükség van ahhoz, hogy felhívjuk a munkáltatók figyelmét, és kitűnjünk a többi potenciális jelölt közül.

Fontos megérteni, hogy a munkakeresés a munkáltatóval való kapcsolatfelvétellel kezdődik. Egyszerűen felhívhatod az álláshirdetésben megadott telefonszámot, hogy személyesen beszélj a munkáltatóval. De még jobb, ha inkább azonnal elkészíted és elküldöd az önéletrajzodat.

Az önéletrajz egyfajta névjegykártya az álláskereső számára. Tartalmazza az iskolai végzettségre és munkatapasztalatra vonatkozó információkat. Az önéletrajznak tömörnek kell lennie. Ez lehetővé teszi a munkáltató számára, hogy kialakítsa saját véleményét a pályázóról, és ezután dönthessen arról, hogy behívja-e interjúra. Érdemes az önéletrajzot a lehető legfelelősségteljesebben és leggondosabban elkészíteni. Írhatod az önéletrajzot önállóan, vagy használhatsz az interneten elérhető kész sablont. Vannak olyan speciális weboldalak is, amelyek segítségével önéletrajzot lehet készíteni. Mindössze annyit kell tenned, hogy válaszolsz egy sor kérdésre, és feltöltöd személyes adataidat. Ha időt szánsz egy profi önéletrajz összeállítására, az segít neked munkát találni, és növeli az elhelyezkedési esélyeidet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.