A fémhulladék újrahasznosítása: hogyan lesz a fémből új termék?

hogyan lesz a fémből új termék

A fémhulladék újrahasznosítása: hogyan lesz a fémből új termék?

A fémhulladék újrahasznosítás a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, amely nemcsak a lakosságnak, de az ipari szereplőknek is kiemelt feladata. A felelős gyűjtésen túl azonban fontos, hogy a hulladékhasznosító rendszer egésze is megfelelően működjön. Miután a fémhulladék elszállításra került a gyűjtőpontokról, átválogatják őket és így jutnak el az újrahasznosítással foglalkozó üzemekbe. Attól függően, hogy pontosan milyen típusú fémhulladékról van szó, más és más az eljárás menete.

Ezért fontos a fémhulladék újrahasznosítás

Az újrahasznosítást számos dolog indokolja. A környezetkímélés mellett az érclelőhelyek kimerülése, a kitermelés egyre növekvő költségei, illetve a fémek előállításának és feldolgozásának magas járulékos költségei is szükségessé teszik a fémhulladék újrahasznosítást. Ezzel a lépéssel pedig nemcsak a nyersanyaggal való spórolásra, de az energiával való takarékoskodásra is lehetőség adódik.

A fémhulladék újrahasznosítás során géppel, illetve kézzel történik meg a különböző típusú fémek szétválogatása fajták szerint. A legegyszerűbb és leggyorsabb természetesen gépeket alkalmazni. A zoldgepezet.hu használt és új gépek (pl. kábelnyúzó gépek, aprítók) sokaságával is támogatni tudja ezt a folyamatot, emellett a szervizelésben és a felújításban is a vállalatok segítségére lehet. A szétválogatást követően a fémhulladékot aprítják, megtisztítják a különböző szennyeződésektől, majd kohókba szállítják őket, ahol megtörténik a beolvasztásuk.

Az olvasztóból tömbökben érkeznek a különböző fémek a gyártósorra, ahol újra felhasználják őket. A feldolgozás különböző eljárásokkal – például kovácsolással, hengerléssel, sajtolással – történik.

Elektromos kábelek és elektronikai hulladékok feldolgozása

A fém hulladékok körébe tartoznak a kábelek és a már nem működő háztartási gépek, készülékek is. A hulladék kábel újrahasznosítás mind a háztartások, mind pedig a vállalatok tekintetében jelentőséggel bír, hiszen minden otthonban és gyárban rengeteg kábelhulladék keletkezik. A hulladékkábel feldolgozása során a legfontosabb a fémek szigeteléstől és burkolattól történő elválasztása. Régebben ezt égetéssel oldották meg, ma már azonban modern kábel újrahasznosító berendezések végzik el ezt a feladatot.

A fémekből aztán granulátumot készítenek ugyancsak speciális gépekkel, amelyeket újra fel lehet használni. A burkolatot képező műanyag sem megy azonban kárba, hiszen azt is külön válogatják és szintén újrahasznosítják. Így elmondható, hogy a kábelhulladék csaknem teljes egészében, mintegy 98%-ban újrahasznosítható.

A különféle háztartási gépeket, elektromos berendezéseket sokszor a kertben hagyják vagy nem a megfelelő helyen tárolják akkor, ha már nem működnek. Az elektronikai hulladék tekintetében is fontos azonban, hogy erre kijelölt hulladékgyűjtőkben kerüljenek elhelyezésre. Hiszen a szabadon hagyott gépek káros anyagokat bocsátanak ki magukból, amely aztán átmegy a talajba, ezáltal pedig az ivóvizet, valamint a növényeket is mérgezi. Minden esetben fontos ezért, hogy a különböző típusú hulladékok egymástól elkülönülten, az erre szolgáló gyűjtőpontokon kerüljön elhelyezésre, megvalósítva ezzel a hatékony fémhulladék újrahasznosítást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.