Bazsalikom étterem – Panificio il Basilico étterem
A pizza az egyik leghíresebb és legősibb olasz étel. Ma is őrzi eredeti receptjét annak ellenére, hogy újra és újra sikerült megújulnia. Alapja egyszerű kelt tészta. És hát ki is értene jobban a kelt tészta sütéshez, mint a pékek? Egy pék, aki a pizza hazájában, Olaszországban tanulta ki a pizzasütés fortélyait, méghozzá elég jól…. Túlzás nélkül állíthatom, hogy Szentendre legjobb pizzáját – igazi nápolyi típusú pizzát – a Panificio il Basilico étterem-ben sütik.
A Panificio il Basilico étterem nem Szentendre belvárosában található
Ennél eldugottabb helyen, a madárcsicsergős, romantikus, csendes kis sétaútvonalon, a Bükkös patak mellett a „Vashídnál„. Szabi a pék a Bazsalikom pékséggel mutatkozott be Szentendrén. Az éttermet alig 1 éve nyitotta meg, 2016 végén a kézműves pékség mellett. A Panificio nagy forgalmat bonyolít, sokan ismerik, a környék lakói közül rengetegen törzsvendégek lettek. Így jártunk mi is. Ennek oka nem csupán a közelség. Mivel elég jól ismerem őket elmondom Neked,
miért jó a Panificio?
- eredeti olasz és újrafogalmazott magyaros ételek az étterem étlapján
- nagyon finom pizzát sütnek kiváló és eredeti olasz alapanyagokból
- ízléses, érdekes design-nal kialakított belső tér, melynek hangsúlyos eleme a pizzasütő kemence és az olaszos hangulat
- kedves, fiatal személyzet, családias kiszolgálás
- napi ebédmenü (fotóval kerül a Facebook oldalukra)
- gyerekbarát étterem, kis játszótér az étterem előtt a hatalmas teraszon
- kutyabarát hely, enni és inni is adnak a gazdit kísérő kutyusnak
Legutóbb, éppen az Olasz Konyha Hetén az olasz paradicsom levesüket (1090Ft) és kápia krém levesüket próbáltuk ki, mindkettő nagyon finom volt. Nem tudom, a kápia krémlevesben mi volt a fehér krémes levesbetét, de eltalálták vele a tökéletes és különleges ízharmóniát, az biztos.
Majd a spenóttal ricottával töltött tésztájukat (2490Ft) próbáltam. Tésztáikhoz csak saját készítésű alapanyagot használnak, általában nagyon finomak. Nagyon jól nézett ki ez is, az íze finom volt, sajnos azonban a csavarásoknál a tészta ehetetlenül kemény maradt. Értem én hogy az olasz tészta módi al-dante, de így nagyjából az adag felét lehetett megenni… Hiába a finom ízek, gusztusos tálalás, sajnos ez a fogás most csalódás volt. Szerencsére ez igen ritkán fordul elő velem itt a Panificioban és szinte rögtön el is felejtettem, mikor megérkeztek a
pizzák
Pármai sonkás ruccolás pizzát (2690Ft) és a csípős szalámis pizzájukat (1980Ft) teszteltük. Nem csalódtunk. Mindkettő olyan volt, aminek lennie kell. Kívül kissé roppanós, belül puhára sült könnyed, forró tészta finom feltétekkel.
Egy falat Olaszország a Szentendrén, a Bükkös patak partján. Kóstold meg Te is!
Panificio il Basilico étterem
Cím: Szentendre János u. 2
Nyitva: Hétfő kivételével minden nap 11.00-22.00
Webhely: Sajnos nincs weboldaluk, ami igazán kár. Itt van viszont a Bazsalikom étterem Facebook oldala