Bölcső hegyi kilátó

Új kilátó épült Szentendre közelében, a neve: Bölcső hegyi kilátó

Szentendre bővelkedik látnivalókban, és rengetegen keresik a klasszikus kilátót is itt Szentendrén. Ilyet itt nem találnak, bár a város több pontjáról is bámulatos panoráma tárul elénk. Ezekről a kivételes panorámájú helyekről a Szentendre kilátó c. cikkben olvashatsz. Ebben a cikkben a nemrégiben megnyitott új Bölcső hegyi kilátó lesz a téma, ugyanis Szentendréhez leginkább közel eső valódi kilátó a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen található.

A Bölcső hegyi kilátó

A Bölcső-hegy (szerb nevén Kolevka) egy 587 méter magas hegy Pest megye területén, a Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz határvidékén. Az egyik legnépszerűbb, Szentendre közeli kirándulóhely a Lajos forrás. A Lajos forrás vize pedig a Bölcső hegy oldalából fakad. A közelben még több forrás is fakad (Csepel-forrás, Háziipari-forrás, Kármán-forrás, Kékvizű-forrás, stb.) Ha mostanában arra kirándultok, könnyen észreveszitek az újonnan épült, modern Bölcső hegyi kilátót.

Fotó: https://www.facebook.com/SetakAnettel

Érdemes felsétálni a frissen épült Bölcső-hegyi 7 méter magas mini kilátóba. 5 ember fér el kb a Jenga-torony tetején.

Fotó: https://www.facebook.com/SetakAnettel

Meglepő, hogy már ilyen picivel a föld felettről szemlélődve, micsoda más perspektívák nyílnak…

Fotó: https://www.facebook.com/SetakAnettel

A Bölcső-hegyi kilátó terveit Koller József, Ybl-díjas építész készítette, ugyanúgy mint a Prédikálószék egyedülálló panorámáját elénk táró Guckler Károly-kilátót.

A hegycsúcson a helyszűke miatt csak egy kisebb magasságú (kb. 7 méter) és alapterületű (2,4 x2,4 m) építmény fért el. A kilátó hasáb formájú, szerkezet fenyő gerendákból készült. Érdekessége, hogy a gerendákat nem géppel, hanem emberi erővel szállították fel a Bölcső-hegy csúcsára egy keskeny ösvényen egyensúlyozva. Pont úgy néz ki tényleg, mint egy Jenga-torony.

A Bölcső-hegyi kilátóról csodás panoráma nyílik a környező térségre, a 70-es években volt itt egy kis kilátó elődje, mely inkább csak egy magaslesként szolgált. A 360 fokos körpanorámát nyújtó kilátószintről jól látszanak a környező hegycsúcsok, rendkívül tiszta időben pedig egészen a Mátráig láthatunk.

Fotó: https://www.facebook.com/SetakAnettel

Hogyan juthatsz el az új Bölcső-hegyi kilátóhoz?

A kilátó Lajos-forrás felől közelíthető meg rövid, de nagyon meredek ösvény vezet a csúcsra (589 m) A túra mintegy 20 perc alatt megtehető.

Ha hosszabban túráznál (kb 2 óra, 6 km) szintén a Lajos-forrástól a Bölcső hegyi kilátóra, majd onnan a Csikóvár-hegyek gerincén végiggyalogolva a Hubertus házig végig a zöld háromszög jelzésen haladva, onnantól pedig a  sárga kereszten jutsz vissza ismét a Lajos-forráshoz.

Lehetséges a fenti túrát rövidíteni, a  Bölcső-hegyi kilátó után még tovább haladva a fentiek szerint, de a zöld háromszög jelzésről letérve a piros négyzet jelű úton haladni, mely visszakanyarodik a Lajos-forráshoz (kb 1 óra,  3km)

Bölcső hegyi kilátó

Nyitva: folyamatosan

Belépő: nincs

Túra és fotók: https://www.facebook.com/SetakAnettel

Még több programajánlatot szeretnél? Itt még tovább válogathatsz a mai programok között
vagy inkább a látnivalók érdekelnek? Ezt nézd meg: Szentendre látnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.