Mit csináljak ma?

Mit csinaljak ma - Szentendre

Mit csináljak ma – Programok gyerekekkel Szentendrén

A Szentendrén élő vagy Szentendrére látogató kisgyermekes családok különösen szerencsések. Hogy miért? Mert nem kell túl sokat agyalniuk azon a kérdésen, hogy „mit csináljak ma?”. Mert sok-sok program, látnivaló akad itt, melyeket gyerekekkel együtt a legnagyobb élmény felfedezni! Rengeteg olyan hely van, ahová jó időben érdemes ellátogatni. Nagyobb kihívást jelent azonban olyan programot szervezni, ami  rossz időben is vonzó lehet, gyereknek és szülőnek egyaránt. Rövid virtuális sétánkat természetesen Szentendre sétáló utcájában kezdjük, de egy két kivétellel a többi helyszín is a közelben, Szentendre Belvárosában található. Igazi kuriózum, hatalmas élmény a gyerekeknek a Marcipán Múzeum:

Mit csináljak maSzamos Marcipán Múzeum

Itt, mintha semmi nem változott volna az utóbbi időben, mégis egyre több minden van. Láthatsz itt művészien díszített esküvői tortákat, gyerekkorunk kedvenc mesefiguráit: Süsüt, Kis Vukot és barátaikat. Teljesen élethű kaktuszokat, amibe semmiképp sem harapnál bele, de még a Parlament épületét marcipánból. A marcipán műhelyben megismerkedhetsz a marcipán készítés fortélyaival, sőt ha ügyes vagy, saját kezűleg formázhatod meg kedvenc rajzfilm figuráidat. A Marcipán Múzeum mellett a Szamos cukrászdában a nagy nevű cukrász dinasztia finomságait is megkóstolhatod.

Továbbsétálva felfelé, a Fő téren találod a Mikrocsodák múzeumát.

Mit csináljak ma – Mikrocsodák múzeuma

A múzeum aprócska gyűjteménye annyira miniatűr, hogy csak mikroszkóp alatt láthatod, szabad szemmel nem.  Nem is hinnéd, hogy ezek a mikrocsodák mikroszkóp alatt készültek. A művész alkotás közben különleges légzéstechnikával lassítja szívverését, hogy a két dobbanás között tehessen meg egy–egy mozdulatot. Mikola Szjadrisztij ukrajnai ötvösművész művei – szélmalom egy félbevágott mákszemen, tevekaraván és piramis egy tű fokában, étkészlet egy cukorszemen, megpatkolt bolha, sakktábla egy gombostű tetején – világszerte csodálatot váltanak ki a nézőkből. Mutasd meg a gyerekeknek is, felejthetetlen élmény, mikroszkóp alatt meglesni a világ legkisebb Coca-Colás üvegét, vagy belekukkantani a világ legkisebb arany könyvecskéjébe, melynek lapjai pókhálóval vannak összefonva.

(A Mikrocsodák Múzeuma ELKÖLTÖZÖTT, új címe: Bp. VI. ker , Király u. 28)

Mikrocsodák múzeuma

A Fő tér másik végében, a Városházával szemben mesebeli könyvkuckót találsz:

Mit csináljak ma – Parti Medve könyvesbolt

Aprócska, családias hangulatú galériás könyvesbolt finom teákkal és még jobb  kávéval, sütikkel.  Szuper gyerekkönyvekkel, okosító gyerekjátékokkal és  gyerekprogramokkal, barátságos kiszolgálással. Zene és sok-sok játék mentén szerettetik és ismertetik meg a gyerekkel az irodalom világát. Szinte minden héten várják kis vendégeiket valamilyen szervezett gyerekprogrammal: könyvbemutató, diavetítés, gyurmadélután, papírszínház, különböző kézműves foglalkozások szerepelnek repertoárjukban. Figyelem! A nagy érdeklődés miatt ezek nagy része előzetes regisztrációhoz kötött.

Kissé távolabb esik a Belvárostól a szentendrei időgép, ismertebb nevén a Retro Design Center.

Mit csináljak ma – Retro Design Center

Ahogy közelítünk, a szomszédos sarki szuvenír bolt képében már felszínre tör a retro feeling. Matyóhímzéssel és busó jelmezekkel, katonai kellékekkel, háttér díszletként a turistabusz parkolóval. Belépve a Retro Design Center kapuján azután úgy érezed, egyenesen visszarepültél gyerekkorod éveibe. Rengeteg kedves emlék van itt egy helyen összegyűjtve, mind a 70-es és 80-as évek világát idézi. Wartburg, Moszkvics, Zsiguli volánjához ülhetsz be, Babetta, Simson motorok mellett magyar és szovjet bicikliket találsz. Beszállhatsz az Ikarus buszba. Korhűen berendezett lakás, játék részleg, komplett KERAVILL üzlet vár. A Videoton tv-ben jól ismert régi reklámok idézik a múltat. Bútorok, dísztárgyak, játékok, rádiók, írógép, Hajdú tárcsás mosógép. Mutasd meg mindezt a gyerekeknek is, így el tudják képzelni, milyen is lehetett a mi gyerekkorunk.

Tovább folytatva az időutazást – nem csak időben de térben is tovább haladva – a Hév végállomásnál találjuk a Közlekedési múzeumot.

Mit csináljak ma – Szentendrei városi Tömegközlekedési Múzeum

A Múzeum mindenkinek érdekes lehet, aki szereti a régi járműveket. A gyűjtemény a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát mutatja be és őrzi az utókor számára. Megtalálod itt például a legelső HÉV mozdonyok egyikét, századfordulós villamost, a hetvenes éveket megidéző Ikarus autóbuszt, trolibuszokat. Néhány járműre fel is szállhatsz. Láthatsz a mainál jóval nagyobb műgonddal kidolgozott villamosjegyet, buszjegyet. A múzeum nagy része egy régi remízben van, vagyis itt esős időben sem ázol meg.

Ha pedig nem szeretnél ennyit csavarogni, mégis közös, családi kikapcsolódásra, mozgásra vágysz, próbáljátok ki a világ egyik legrébbi játékát, a majd 4000 éves bowlingot!

Mit csináljak ma – Szentendrei V8 Uszoda Bowling

Pórbáld ki a bowlingot Szentendrén a V8-ban, ahol kulturált környezetben, felszabadultan játszhatsz. A bowlingot csoportban a legjobb játszani, minden korosztály, gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősek egyaránt guríthatnak itt. A gyerekek számukra speciálisan kialakított pályán és kisebb, könnyebb golyókkal játszhatnak. Míg a nagyobbak gurítanak, a legkisebbek a vidám, hangulatos Vízipók játszóház vendégszeretetét élvezhetik. Dühöngő várral, labdamedencével és rengeteg játékkal várják a kicsiket. Ha szülőként még nincs meg az a képességed, hogy egyszerre több helyen legyél, akkor a Vízipókban gyermekfelügyeletet is kérhetsz. Csak ne felejtsd el, és előre egyeztess időpontot!

További látnivalók érdekelnek? Ezt nézd meg: Szentendre látnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.