Szentendrei bakancslista

Szentendrei bakancslista

Szentendrei bakancslista, avagy azok a helyek és programok, amiket az életben legalább egyszer mindenkinek látnia kell

Imádjuk a naplementéket. Naplementekor megállunk egy pillanatra, megcsodáljuk a vöröslő ég alját, a lágy fényeket, meleg színeket. A napfelkeltével kicsit más a helyzet. Kevesen csípjük el – pláne úgy hogy ráérősen, nyugodtan rácsodálkozhassunk. A napfelkelte megtekintésére rengeteg hely adódik Szentendrén. A városnak fekvéséből kifolyólag amúgy is vannak magas pontjai, épületei, sok helyről élvezheted a látványt és persze mindenhonnan kicsit más az élmény. Már ha időben fel tudsz kelni hozzá. Személyes bakancslistámon az első pont a tavaszi napfelkelte Pismány tetejéről. Én nem láttam még ilyet máshol. Hajnalban ha lenézel a vársora, a Duna miatt az egész város sejtelmes ködpárába van burkolva. Nem látsz belőle sokat, csak a párából kiemelkedő templomtornyokat és a domboldalon már magasabban fekvő részeket. Ezek vöröses – rózsaszínes fényben játszanak, színeik visszaverődnek a ködpaplanon. Az egész hihetetlen békét sugároz és tényleg olyan, mintha rózsaszínben látnád a világot.

Sokan keresik a klasszikus kilátót Szentendrén. Ilyet persze nem találnak, de város több pontjáról is bámulatos panoráma tárul elénk. Személyes kedvencem a Szamárhegyen a Tobakosok keresztje. Lélegzet elállító a kilátás a kereszt tövéből, és az alatta elterülő teraszokról. Látod innen a Dunát, Szentendre belvárosát, a környező hegyeket, de még Szigetmonostor tornyait is.

Romantikus programok Szentendrén

Csodás panoráma nyílik a szentendrei háztetőkre, Szentendre belvárosára és a Dunára a virágzó gesztenyefák árnyékából a Templomdombról is. Ha kicsit több időd van és ki rándulnál Szentendre belvárosából, jó kis bakancslistás hely Neked a Kőhegyi kilátó. Ami szintén nem kilátó, csak egy nem is olyan kicsi tisztás a Kőhegy tetején, Szentendre felett. Laza 3-4 órás kirándulás Szentendre belvárosából. A tisztáson süthetsz magadnak szalonnát, de javaslom, hogy ne hagyd ki a Kőhegyi turistaház specialitását a Kőhegyi káposztás kolbászlevest. Helyi kézműves sörrel lekísérve kitűnő kényeztetés a fáradt túrázóknak.

De most vissza a városba! Szentendre – lángos: Két szó, ami összekapcsolódik a Szentendrére látogatók fejében.  A legismertebb magyar street food a lángos. Szentendrén télen-nyáron lángosozhatsz, téli időszakban a Duna korzón forralt borral kísérve, nyáron, jó időben pedig a Templomdombról a Fő tér felé lesétálva az egyik kis sikátorban már bele is botlasz egy lángosozóba. A lángosról pedig nekem mindjárt a strand és nyár jut az eszembe…

És ha már nyár, akkor Szentendrei nyár, Szentendrei teátrum. Nyáron rengeteg vonzó program van Szentendrén, de amit mi biztosan soha nem hagyunk ki – bakancslistás programpont – azok a Szentendrei nyári teátrum szabadtéri előadásai. Láttunk már előadást a Ferenczy múzeum kertjében, a Városháza hangulatos belső udvarán. Tavaly nyáron olyan szerencsénk volt,  hogy olyan előadást láthattunk, ahol a díszletet a szentendrei Fő tér színes barokk házai prezentálták. Kell ennél szebb háttér?

Vadregényes nyári program a kempingezés Szentendrei szigetcsúcson. Különösen nagy élmény, ha vízen érkezünk, nem négy keréken. Szerintem a Szigetcsúcs mégis ősszel a legszebb. Ez az, amit ne hagyj ki!  A sziget legeslegészakibb pontjáról a visegrádi Fellegvár látszik bal kéz felől fent, a hegy tetején. Az őszi erdő színei tükröződnek alatta a Duna vizében. Jobb felől a Börzsöny lankásabb lejtői, a sárga barna, zöld leveleken csillog a nap fénye. Senki nincs itt rajtad kívül. Tökéletes harmónia, tökéletes csend, csak a Duna hömpölyög körülötted…

Őszi klasszikus program Szentendrén egy kiadós séta, vagy biciklizés a Bükkös patak partján. Madárcsicsergős kis sétaút meleg őszi színekbe burkolózott fákkal. Legjobb, ha végállomásnak a szombat délelőtti piacot választjuk a patak partján.  Az asztalok helyi és környékbeli árusok, kistermelők kora őszi kínálatával rogyásig megrakva  – van minden, mi szem-szájnak ingere. Különleges kedvenceim ősszel például a szentendrei birs és a szabadföldi kései málna. Igazi őszi hangulatra találsz itt az aranyló sárga, zöld, barna lombú gesztenyefák alatt, a csobogó kis patak mellett…

birs

Szentendrén télen sem tudsz unatkozni! Ha nincs éppen hó, akkor is korcsolyázhatsz. Persze már régóta nincs olyan hideg tél, hogy a Duna jegén korizhass, de legalább a partján, a Postás strandon, a műjégpályán. Ha pedig leesik a hó, akkor irány Visegrád! Nem sok ilyen hely van Magyarországon, ahol szánkózás, síelés közben olyan kilátás tárul eléd a gyönyörű Dunakanyarra, mint a visegrádi Nagyvillám szánkó- és sípálya. Ha télen mégsem mozdulnál kis Szentendre belvárosából, találsz itt is egy kicsi, de annál hangulatosabb helyet, vagy inkább dombocskát ahol szánkózhatsz, ez pedig a Czóbel Park.

Szentendre jegpalya

visegrád szánkópálya

Az Advent különleges időszak az évben, és különleges időszak Szentendrén. Gyere nézd meg az aprócska, de annál hangulatosabb karácsonyi vásárt, kürtős kaláccsal, forralt borral a kezed ügyében ballagj fel a Fő térre és csodáld meg az adventi fényfestést. Szenteste előtti nap pedig sétálj egyet a Szamárhegy girbegurba utcáin és semmiképp ne hagyd ki az élő betlehemest Szentendre felett a Szamárhegy legtetején.

Még több programajánlatot szeretnél? Itt még tovább válogathatsz a mai programok között
vagy inkább a látnivalók érdekelnek? Ezt nézd meg: Szentendre látnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.