Szamárhegyi barangolások

Szamárhegy

Szamárhegyi barangolások

Szamárhegy: Szentendre belvárosából kevés szebb panoráma van, mint amit a szamárhegyi Tobakos kereszttől láthatsz. A kereszt a Szamárhegyre települt szerb, dalmát bőrdíszműves lakosság mély vallásosságát tükrözte a múltban. Ma pedig nem tudsz úgy elhaladni a kereszt mellett, hogy ne torpannál meg.  Lélegzet elállító a kilátás a kereszt tövéből, és az alatta elterülő teraszokról. Látod innen a Dunát, Szentendre belvárosát, a környező hegyeket, de még Szigetmonostor tornyait is.

A Daru piac felől a Szamárhegyre felsétálva az ódon macskakővel rakott Bartók Béla utcán, vagy a párhuzamos Zrínyi utcán olyan érzésed van, mintha délies, mediterrán vidéken lennél. Borostyánnal, folyondárral futtatott zárt, vakolt falú kerítésekkel körbevett, hosszúkás vagy L alakú házikók sorakoznak. Rengeteg a korabeli régi ház, melyeket ötletesen, színesen újítottak fel. Mindennél jobban szeretnél belesni, hogy mit rejt a kis udvar, milyen vajon a ház tornáca, de nem sokat látsz. A falakkal körülvett belső terek, aprócska udvarok ma is, mint egykor tökéletes intim belső tereket alkotnak.

Az utca zártsága ellenére mégis hihetetlen hangulatos. A kőkerítéseket, homlokzatokat mindenhol megtöri egy gyönyörűen megmunkált korabeli  kapu, ablaktábla vagy egy-egy játékos elem. Virágládával rakott vakablak, ferde ívű ablakpárkány beültetve örökzölddel. Apácarács az ablakokon.  Korabeli címerrel, évszámmal ellátott zárókő, tégla, melyet nem vakoltak be.  Apró szobrok, korabeli céhtáblák. Dunai kagylókból kirakott színes ábrák a falon, vagy a napsütésben a fal tetején doromboló macska.

Ha felértél a sarokig, érdemes jobbra, a temető irányába kis kitérőt tenni. Ez a Barcsay Jenő tér, középen a művész szobrával, a szobor talapzatára akasztott sétabotjával. Ez a tér, illetve az Iskola utca és a Püspök sor felső része a Szamárhegy legteteje. Sokkal zöldebb, szellősebb itt, tágasabb a tér, mint a Szamárhegy többi részén.

Visszatérve újra a Bartók Béla útra innen már meg is érkeztél Tobakosok keresztjéhez. Ha alaposan kigyönyörködted magad a panorámában és tovább indulsz, mindjárt bele is botlasz a Dalmát Szamár Bisztróba. Érdemes itt megállni egy kis frissítőre. Hangulatos hely,  finom forrócsokival, limonádéval, koktélokkal, mártogatós ételekkel. Akár pohárral a kezedben, de mindenképp sétálj le a Dalmát Szamárral szemben lévő hangulatos Szőlő közön a legközelebbi teraszig. Nem kell mondanom, hogy azért, mert itt is gyönyörű a kilátás. Még jobb, ha már pohár nélkül tovább indulsz és lesétálsz a Szőlő köz vadregényes, kanyargós lépcsősorán.

Szamárhegy

A Red Lions Pub-nál lyukadsz ki éppen ott, ahol Bogdányi út kettéágazik. Rövidke felső ágát a betelepülő szerbek nyomán profánul Szerb utcának nevezték el.  A Szerb utca nagyon érdekes hely, mert az utca mögött elterülő Szamárhegy alatt több, domboldalba befúrt pince van, némelyik ötven méternél is hosszabb. Ezek némelyike akkora volt, hogy szekerestül hajthattak be a pincébe a leszüretelt szőlővel.  A múlt század második feléig Szentendre híres bortermelő város volt, a környező hegyoldalak mindegyike be volt ültetve szőlővel, ezért a városnak sok pincére volt szüksége.

Elhagyva bal kéz felől a Preobrazenska templomot a Borpince utcán, majd annak meredek, de annál hangulatosabb ódon lépcsősorán felfelé, megmászhatod ismét a Szamárhegyet. Útközben megfigyelheted a Szamár hegybe vájt borpincék jellegzetes és méretes kapuit. Feljutva a Borpince utca lépcsőin el kell döntened, hogy vissza indulsz-e a Daru piac felé, vagy tovább indulsz a Belváros felé.

Ha visszaindulsz, jobbra kell menned az Angyal utcán. És érdemes is megnézned ezt az utcát! Angyal utca képe elképesztően egységes, nagyszerűen oldották meg a régi házak poszt-modern átalakítását, a végeredmény önmagáért beszél. Az egykori Dézsma házhoz érkezel, ott pedig balra fel a régies hangulatú Dézsma utcán elhagyva a Hajósinas Bolgár éttermet megérkezel a Daru piacra.

Ha mégis tovább indulsz, a Bartók Béla utcán a Rab Ráby tér felé, bal kéz felől látod a Dalmát házat, majd a téren Rab Ráby korhű házát. Csak hogy tudd: itt minden ház alatt pince van, és a hagyomány szerint ezek valamelyikében rejtették el Rab Ráby kincseit. Sokan még ma is kutatnak utána…

Ha még többet szeretnék tudni Szentendréről, itt találsz még több böngésznivalót: Szentendre látnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük