Bolgár étterem: Hajósinas étterem

bolgár étterem

Bolgár étterem Szentendrén

Balkáni kaland Szentendrén: Egyedülálló bolgár étterem Szentendre óvárosában

Nem tudom Ti tudtátok-e – mert én nem – hogy Szentendrén Bolgár étterem is van. Borkóstolón jártam náluk a napokban, és nagyon meglepődtem. Hogy min? Mindjárt elmondom Neked.

Az közismert tény, hogy Szentendrén a török idők óta sok szerb él. A városképet is nagyban meghatározza kultúrájuk szűk zegzugos utcákkal, sikátorokkal. Nem beszélve konyhájukról, mely balkáni-mediterrán jellegzetes, könnyed ízeivel hódítja a helyieket és a turistákat több helyen is Városunkban.  Jó másfél éve azonban a Balkán egy másik gyöngyszemének gasztronómiáját is megismerheted Szentendre óvárosának egyik legódonabb, macskaköves utcájában, az egykori Dézsmaház pincéi felett.

Mit jelent Bulgária?

Ez személyes lesz… Bár sokaké talán nagyon hasonló az enyémhez, ezért elmondom. Első tengerparti élményem Bulgáriához kötődik. Kicsi voltam, de minden pillanata élesen bevésődött, olyan hatalmas élmény volt. Csodálatos homokos tengerpart, gyönyörű tiszta vizű tenger, rengeteg kagyló, rák, medúzák… Szüleim tiltakozása ellenére uborkás üvegben magunkkal hoztunk néhány medúzát tengervízben, de sajnos ők hazafelé, már Romániában feladták az utazást… A másik, ami emlékezetes, az illatok és az ételek. Ínycsiklandó illatú roston sültek, kebabcse, sopszka saláta, halak, kagylók. És a helyek, ahová akkoriban, a 70-es 80-as években sokan eljutottunk Magyarországról is. Nessebar, Albena, Várna. Örökre bevésődött csodás gyermekkori emlékek. Később a főiskolás évek alatt minden évben a nyári vizsgák után évzáró buli volt egy bolgár csoporttársunknál. Egész éjjel sütötte a kebabcsét, ittuk a rakiát, óriási volt a hangulat volt. Mindig ez a buli volt az, amit mindenki legjobban várt, pedig buliból nem volt hiány akkoriban…

Mindezt már tudtam Bulgáriáról, a bolgár konyháról és a bolgár emberekről. Amíg egy bolgár barátnőm elhívott a Hajósinas étterembe, borkóstolóra. Mert itt értek még meglepetések…

bolgár étterem

Bolgár ételek

Megtudtam, hogy Bulgária ősi és gazdag történelemmel rendelkezik. Szinte minden nagy kultúra rajtahagyta lenyomatát az Európa és Ázsia küszöbén lévő kis országban, mint a trákok, görögök, rómaiak, bizánciak, az Oszmán birodalom, mely megjelenik a bolgár gasztronómiában is. A bolgár konyha (българска кухня) alapja a joghurt és a szirene sajt, a bárány és rengeteg a zöldség. Fűszerek tekintetében a borsikafű (csombor), a kömény és a kapor a legjellegzetesebb. Nemzeti ételeik a sopszka saláta, a küfte, kebabcse, kavarma és a banica. A bolgár ételek többsége frissen készül. Ezeket mind végigkóstoltuk a borok kíséretében és tökéletesen visszaidézték a gyerekkori élményt.

bolgár étterem

Bolgár borok

Számomra legnagyobb meglepetés az volt, hogy milyen eszméletlen finomak a bolgár borok. A trákok már 4.500 éve is készítettek azon a vidéken. Több ezer éves örökség a mai bolgár borkészítésben is képviselteti magát legendákban, elnevezésekben és szimbólumokban is, mint például Terra Tangra, Zagreus, Zeyla, Copsa – és helyi szőlőfajtákban, mint a Mavrud, Melnik, Gamza, Rubin. A világfajtákból, mint a Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot is szép bolgár borokat kóstolhatsz. Nekem két vörösbor (ezekben Bulgária nagyon erős) a Terra Tangra Mavrud és a Rubin ízlett leginkább. Ezek a borok vastag falú, fekete üvegben, kristály dugó alatt pihennek.
A kiváló borokon kívül 14 féle pálinkát, 8 féle kézműves sört és számos minőségi italt is kipróbálhatsz, ha még bírod…

bolgár étterem

A Hajósinas Bolgár Étterem a régió egyik legizgalmasabb kulináris színfoltja, kitűnő választás családi ebédre, romantikus vacsorára és üzleti vagy baráti összejövetelekre is. Bolgár családi étterem, nagyon kedves személyzettel. Látszik, az ételeken pedig érződik, hogy ez az életük. Próbáld ki Te is, kóstolj bele az igazi bolgár konyha ízeibe!

Hajósinas bolgár étterem

Cím: 2000 Szentendre, Dézsma utca 2/B

Webhely: hajosinas.hu (itt az étlapot is megtalálod)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.