Büntetlen mulatozás napjai – Szentendre farsang 2018 – OTT VOLTUNK MA!

szentendre farsang

Szentendre Farsang – a büntetlen mulatozás napjai – UPDATE

Megnéztük ma a szentendrei farsangot: A szürke időben még jobban mutattak a klasszikus velencei karnevált idéző látványos jelmezek. Sokan a kabáthoz csak álarcot viseltek, a merészebbek látványos parókákat, színes tollas sálat öltöttek magukra. Még pestisdoktorral is találkoztunk… Ha nem hoztál magaddal álarcot, parókát és úgy érzed kilógsz a sorból, vehetsz a magadnak a Főtéren.

szentendre farsang

szentendre farsang

Rengeteg finomságot ehetsz a Dumtsa korzón. Téli eledelek: Sült hurka, kolbász, csülök, oldalas lencsével, kacsacomb párolt káposztával. Pizza, lángos, forralt bor, eper-és csipkebor. Még malac is sült itt nyárson. Kerestük a farsangi fánkot is, de valószínűleg még később érkezik, mert mi nem találtunk. Helyette volt viszont kürtős kalács, nagyon finom. A fő téren már hangoltak a koncertre. Jó hangulatú karneváli élmény. Nézd meg magadnak Te is! Ha mást nem is, este 7-kor tűzzsonglőröket!!!

szentendre larnevál 2018

szentendre karnevál 2018

Te is várod már a tavaszt? A hosszú, hideg és sötét téli napok után a tavaszvárás első nagy ünnepe a farsang. A lakomák és vigasságok már a 15. század óta azt a bőséget és örömöt fejezték ki, amivel a természetet is hasonló bőségre kívánták késztetni. A népszokás szerint a farsangi időszak záró napjai a farsangvasárnap, farsang hétfő és húshagyókedd. Ez a három nap alkotja az igazi farsangot és ezt a három napos időszakot hívják “farsang farkának”. Ebből származik a szentendrei farsangi fesztivál hanglatos elnevezése is.

Még egy kis farsang tudomány

A farsang szó német eredetű, bajor-osztrák jövevényszó, és a farsangi időszak utolsó napjára, azaz húshagyó keddre utalt. A másnap kezdődő nagyböjt előtt ezen a napon lehetett utoljára alkoholt fogyasztani. A maskara pedig olasz eredetű szó, ami a mulatságban viselt álöltözet, álarc, jelmez szinonimája.

Karnevál vagy farsang?

Míg Közép-Európában az ivászathoz kapcsolható farsang szó terjedt el, máshol a karnevál szóval jelölik ezt az időszakot. A karnevál szó olasz eredetű, a carnelevare ‘ hús elhagyása’ kifejezésből alakult ki. A karnevál szóba valószínűleg a Carne, vale! ’Isten veled hús!’ mondatot sűrítették bele.

Szentendre Farsang

Szentendrén 2018 február első felében tavaszváró-télbúcsúztató fesztivállal szeretnék idén is felkelteni a várost téli álmából, kicsalogatni a helyieket és a város vonzáskörzetében élőket otthonaikból a szabadba. A Fő téren izgalmas kültéri dekorációval, tűzkosarakkal, hőgombákkal, hangulatosan terített asztalokkal teremtenek majd otthonos melegséget, s már péntektől megnyitja kapuit a gasztronómiai vásár. Továbbá számtalan kulturális programmal vár Szentendre minden korosztályt.

Szentendre Városi Jelmezbál 2018. február 3.

A karneváli szezon nyitó eseménye idén is a városi jelmezbál. A 18. századi polgárbálok hangulatát ötvözve a Művésztelep régi, vidám és kötetlen jelmezbáljaival az idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Szentendre Városi Jelmezbált. Kapuja minden érdeklődő számára nyitva áll! Jelmezverseny is lesz egyéni, páros és csoportos kategóriában. A versenyre a helyszínen lehet majd nevezni. A bálozóknak lehetősége lesz portré fotózásra is, akár párosan, vagy csoportosan. Az elkészült képek majd a város honlapjáról (szentendre.hu) lesznek letölthetőek.

A bál bevételéből a Szentendrei Gondozási Központot támogatják.

szentendre farsangTovábbi információ és részletes program:
Szentendreprogram.hu
Szentendre Városi Jelmezbál Facebook oldal

Szentendre farsang 2018 február 10-11

Szentendre belvárosában rendezik meg a Szentendrei Karnevál- Farsangfarka Fesztivált. A télbúcsúztató rendezvény látványos és mozgalmas programokat kínál: koncertek, tánc- és gyerekprogramok, komédiások, bűvészek, tűzzsonglőrök, álarcos-maskarás fáklyás felvonulás. A Fő téri nagyszínpadon első este Holdviola lép fel, vasárnap a Besh’O’Drom koncertje zárja a karnevált. A Fő  téren tűzkosarak, hőgombák és a fényfestés. A Dumtsa sétálóutca standjai ropogós sültekkel, finom italokkal és az elmaradhatatlan farsangi fánkkal  várják vendégeiket. Szentendre farsang Facebook oldal

Részletek: Időpont: február 10-11, Helyszín: Fő tér és környéke

szentendre farsangA Szentendrei Karnevál -Farsangfarka Fesztivál részletes szombati programjai 2018 február 10:

NAGYSZÍNPAD

13:30 Bori&Péter duó
15:00 ViGaD Kvartett
16:00 
Veronaki– Libabál
A Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített meséi
17:30 Balkáni kalandozások
Básits Branka, Gera Gábor, Csurkulya Jószef, Smuk Tamás
18:30 Térzene – Fellép az MH Altiszti Akadémia Katonazenekara
19:00 Fáklyás felvonulás tűzzsonglőrökkel
20:00 Holdviola koncert

FŐ TÉR
12:00 Malac- és báránysütés
VÁROSI VENDÉGHÁZ
14:00-18:00 Farsangi álarckészítés Ildikó Piszkátorral
PARTI MEDVE
16:00 Holle anyó birodalma – könyvbemutató és kiállitásmegnyitó
PÓTKULCS
21:00 Farsangi maszkabál
DJ Kacsa aka Sc Spacecowboy táncz

GASZTRO KORZÓ
A rendezvénnyel egy időben természetesen igazi fánk parádéval, gazdag pálinkakínálattal és jótékonysági malacsütéssel is várjuk a látogatókat a Fő téren és a Dumtsa utcában.

MASKARÁSOK, SZOBOREMBEREK ÉS FÉNYFESTÉS
A Velencei Karnevál mintájára egész nap maskarások és szoboremberek lepik el majd az utcákat, sötétedés után pedig idén is a koncertek idejére farsangi fénydíszbe öltöznek a Fő tér épületei.

A rendezvény ingyenes.
A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják

szentendre farsangHonnan szerezhetsz jelmezt Szentendrén?

Rita jelmez

Nagy gondossággal és szeretettel készített, kölcsönözhető jelmezek kicsiknek és nagyoknak.

Cím:

2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 11/1.

Honlapjuk:

http://www.ritajelmez.hu

Pikszis Kreatív Hobby

Hobbi bolt és jelmezkölcsönző egy helyen. Jelmezekkel, kiegészítőkkel várják a gyerekeket és felnőtteket.

Cím:

2000 Szentendre, Dunakanyar körút 30.

Honlapjuk:

http://www.pikszis.hu

 További információkat (jelmezek és kölcsönzők, farsangi versek, farsangi receptek) találhatsz még itt: Farsang.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.