Vajon miért hullik a hajad? Hajhullás elleni praktikák

Vajon miért hullik a hajad?

A hajhullás hátterében meglepően sok indok állhat, okozhatják a női hormonális változások (pl. terhesség után, menopauza), lehet örökletes, okozhatja autoimmun megbetegedés de akár egyes gyógyszeres kezelések mellékhatása is lehet. De persze ne feledjük az életmódbeli hatásokat sem: okozhat hajhullást a fizikai vagy érzelmi stressz illetve egyes vitaminok hiánya vagy netán túlzott fogyasztása is. Sőt, a túl hirtelen fogyás is járhat hajhullással. A legkönnyebben orvosolható hajhullás pedig, ha a hajhullás, hajritkulás hátterében a nem megfelelő hajápolás áll: túl sok, és túl gyakran alkalmazott hajformázó, egyéb vegyi anyag vagy a hajat és a hajhagymákat extrém módon terhelő frizurák.

Magadra ismertél egy vagy több oknál? Amellett hogy néha sajnos a kiinduló okot nem vagy csak lassan tudod megszüntetni (pl. szülés után egyszerűen ki kell várnod, hogy a hormonegyensúly helyreálljon), fontos hogy támogasd a szervezeted a hajnövekedésében és minél kevésbé károsítsd a megmaradt hajszálakat.

Vitaminok és a hajhullás

A megfelelő vitaminellátottság alapvető, így érdemes megfelelő étrendkiegészítőt választani, hogy a hajszálak növekedésének optimális alapja legyen

Hajhullás és hajápolás

Ha már eleve gyér a hajkorona, ne ronts tovább a helyzeten azzal, hogy a hajat károsító, gyengítő termékeket használsz. Kerüld el:

-a túl erős tenzideket, ezek irritálhatják a fejbőrt, gyengíthetik a haj természetes felszínét. (pl. SLS)

-szilikont: a szilikon réteget képez a haj felületén, ami ugyan átmenetileg fényessé teszi a hajat, de hosszú távon csak koszt vonz magához és elnehezíti a hajat. Hosszú távon a hajad kevesebb vizet tud felvenni miatta.

-a hajra közvetlenül nem, de a hormonrendszerre ható összetevők (főleg ha hormonális okok is állnak a hajhullás hátterében). Erre jó példa pl. a parabén, ami bevatkozik a hormonrendszer működésébe.

A hajhullás elleni hajnövesztő hajápolók

legjobb hajhullás elleni sampon gyengéd tenzideket tartalmaz, szilikonmentes, natúr sampon és lehetőleg minél több a hajnövekedést ösztönző, a hajbőrt és hajhagymákat tápláló összetevő tartalmaz. További segítség ha ösztönzi a fejbőr vérkeringéségét: a jobb vérellátás több tápanyagot jelent a hajhagymáknak.

Hajnövekedést segítő olajok pakolásként: a legütősebb ezek közül a ricinusolaj, amely csodát tesz a hajjal, szempillákkal, szemöldökkel vagy alkalmazhatod a marokkói nők titkát, az argán olajat.

Hajnövekedést serkentő szérumok: több márka kínál olyan hajnövekedést támogató szérumokat, amelyek koncentráltan, az érintett területre kenve ösztönzik a hajnövekedését.

Bármi álljon is pontosan a hajhullás hátterében, a megfelelő hajápolás révén nem rontasz tovább a helyzeten, így minden feltétel adott hogy a hajhullás megálljon, lelassuljon és új, egészséges haj növekedése induljon be.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.