Horgászat gyerekekkel

horgászat gyerekekkel

Horgászat gyerekekkel

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy horgászként saját gyermekünk is érdeklődik a horgászat iránt, sok kérdés nem merül fel bennünk, hogy hol és mivel próbáljuk megszerettetni a kicsikkel a pecázást. De mit tehetünk, ha mi magunk nem horgászunk, de csemeténk fejébe vette, hogy ő márpedig horgászni szeretne, ráadásul Szentendrén vagy a környéken. Erről szól Horváth Balázs   / Pecacsarnok.hu nagyszerű írása:

Először ismerjük meg a horgászat szabályait!

Ez fontos, mert hazánkban a horgászatra vonatkozó szabályozások nem teszik lehetővé azt, hogy valaki engedély nélkül horgásszon. Ez vonatkozik gyermekre, felnőttre és nyugdíjasra egyaránt. Nincs kivétel semmilyen tekintetben, a zsebpecára ugyanaz a szabályozás vonatkozik, mint bármilyen más horgászati módszerre.

Gyermek horgászengedély

Gyermek horgász az a személy, aki a 3. életévét betöltötte, és egészen addig az évig annak számít, amelyben 15. életévét be nem tölti. Nem kell vizsgát tennie, és egyesületi tagság sem szükséges, mindössze egy fogási naplót kell vásárolni neki, ez 200 forintba kerül, maga a horgászengedély ingyenes. Ezen felül szükség lesz még területi engedélyre, amely érvényes arra a vízterületre amelyen horgászni fog gyermekünk.

Érdemes országos területi engedélyt váltani, amelynek az ára 2500 forint, és szinte az összes állami kezelésben lévő vízre érvényes, így egy balatoni nyaralás alatt is nyugodtan lógathat csemeténk. Magán kezelésben lévő horgásztavakra is szükséges a fogási napló és a horgászengedély kiváltása, azonban ezeken a helyeken külön napijegy megvásárlása szükséges, az országos területi engedély ezeken a tavakon nem érvényes.

Nem érdemes a zavarosban halászni, az ellenőrök jóval komolyabb bírságot szabhatnak ki, mint amennyibe a horgászengedély kiváltása kerül.

Fontos, hogy kizárólag felnőtt jelenlétében és felügyeletével, korlátozott feltételekkel, felszerelésekkel (1 bottal és egy darab maximum 3 ágú horoggal) horgászhat és a kifogott halból is kevesebb a megtartható.  Figyeljünk még arra is, hogy a fogási naplót vezetni kell, és a tárgyévet követő év február 28-ig le kell azt adni a kiváltás helyszínén.

horgászat gyerekekkelKezdő horgászfelszerelés gyerekeknek

A gyerekek számára első lépésként szerezzünk be egy kettő-három méter hosszúságú spiccbotot, amely bármelyik horgászboltban megtalálható, és 1-2 ezer forinttól indul az ára. Ha nem akarunk, vagy nem tudunk szereléket készíteni, vásárolhatunk előre elkészített úszós felszerelést, ezt hívják a köznyelvben zsebpecának.

Ha ebből vásárolunk 2-3 darabot, az valószínűleg elég sokáig elegendő lesz. A zsinórt rögzítsük a spiccbot végére, ha tudjuk hogyan kell. Ha mi nem tudjuk ezt megoldani, kérjünk segítséget a horgászboltban!
Megkönnyíthetjük az életünket, ha a spiccbotra vásárlunk egy ún. stonfót, amely kb 300 forint és nagyban megkönnyíti a szerelék felhelyezését, mindössze egy egyszerű végfület kell tudnunk kötni a zsinórra hozzá.

Hol horgásszunk a gyerekkel?

A gyerekek nehezen tudják feldolgozni, ha nincs kapás az első 10 perc után, így mindenképpen egy olyan helyet keressünk, ahol nem nagy a sodrása a víznek, és sikerélményt érhetnek el. A kishalak jelenléte sokszor látható a partról is, ahogy cikáznak a vízben.

horgászat gyerekekkel

Szentendrén a Duna mentén kimondottan kevés ilyen hely akad, leginkább a Pap Szigeten próbálkozhatunk. Mindenképp csakis olyan víznél pecázzunk gyerekekkel, ahol egyáltalán nem, vagy csak lassan folyik a víz. Holtág, csónakázó tó, akármi. Horgásztó nem sok van Szentendre közelében. Ha mégis ezt választjuk, érdemes tudnunk,  hogy oda érvényes az állami engedély, az országos területi engedély viszont nem érvényes, hanem külön területi jegyet kell még pluszban venni.

A horogra összenyomott kenyérbelet tűzhetünk, amelyet piros paprikával , fahéjjal, mézeskalács fűszerrel színezhetünk, ízesíthetünk, de önmagában is tökéletes. A horgászboltban vásárolhatunk csontkukacot, amely első számú csemegéje és kedvence az apró halaknak.

Tipp: Ha nagyobb gyerekkel, nem a Duna parton, hanem inkább csónakból horgásznál, vagy szeretsz vízitúrázni és horgászni egyaránt, próbáld ki a horgászkajakot! Egy jó kis vízitúra közben a Dunakanyarban, vagy csak úgy, a horgászat öröméért!

Spiccbotos horgászat gyermekkel, néhány jó tanács:

  • Először is legyünk nagyon türelmesek, valószínűleg sokat fogunk zsinórt csomózni
  • Az úszót a zsinóron feljebb, vagy lejjebb húzva a víz különböző rétegeiben kínálhatjuk a csalinkat, ez sokszor megoldja a kapástalanságot.
  • Az apró halak általában a víz felsőbb részeiben mozognak, ott próbálkozzunk
  • Sokat segíthet az eredményességen, ha veszünk egy csomag olcsó etetőanyagot, amelyet nedvesítés után az úszó környékére dobunk, de használhatunk erre a célra akár kenyeret is
  • Az etetőanyagot ne keverjük nagyon nedvesre, akkor jó, ha már a vízbe érkezéskor elkezd oldódni, ugyanis a kishalak így könnyebben észreveszik
  • Legyünk tekintettel a többi horgászra, lehetőleg ne zavarjuk őket
  • A kis halakat vagy engedjük vissza egyből, vagy egy nagyobb vödörben tartsuk, és gyakran cseréljük a vizet. Ne tartsuk fogságban őket túl sokáig, mert hamar elpusztulnak

Fontos, hogy ha gyermekünk horgászni szeretne, ismerkedjünk meg a halakkal! Ez elengedhetetlen a horgászatban, hiszen kicsi az esélye ugyan, de ezzel a módszerrel is foghatunk akár védett, vagy méretkorlátozással, tilalmi idővel védett halfajokat is. Ha ezeket elrakjuk egy vödörbe, akkor szabályt sértünk, kerüljük ezt el! Ez is egy remek közös program lehet, hogy együtt tanulmányozzuk a Magyarországon fogható halak fajtáját.

Figyeljünk nagyon gyermekünkre és magunka a vízparton, óvatosan mozogjunk a köveken, nézzünk a lábunk elé. A horgászat egy csodálatos időtöltés! A természetben, jó levegőn, a vízparton tölthetjük szabadidőnket, és gyermekünkkel együtt megismerhetjük és megszerethetjük a vízi- és vízparti állatok és növények csodálatos világát.

Ha további hasznos tanácsra, segítségre lenne szükséged – bármilyen horgászattal kapcsolatos kérdésben – csak nézz be a pecacsarnok.hu-ra:

minden ami horgászat a pecacsarnok.hu-n

horgászat kezdőknek a pecacsarnok.hu-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.