Szentendre karácsonyi vásár

Szentendre karácsonyi vásár

2022. 11. 26.2023. 01. 08.

 

Szentendre Fő tere és sétáló utcája (Dumtsa Jenő u.) egyébként is nagyon hangulatos, de adventkor és a téli szünetben a karácsonyi vásár idején a legjobb. Sétálóutca utcán nyitva van több terasz is, az utca közepén pedig az árusok bódéi sorakoznak.  Ételek és italok, hét közben inkább ráérős eladók mindenfelé. Bevált recept alapján a Szentendre karácsonyi vásár idején megint megtalálható itt minden: Fazekasáruk, üveg ékszerek, kézműves szappanok, sajtok, forró tea, forralt bor és csokoládé, sapkák, kesztyűk, ékszerek, karácsonyfadíszek, gyertyák, fakanalak.

És persze a gyerekek örömére a már elmaradhatatlan édes street food kategóriában indul idén is két legnagyobb kedvencük, a churros és a kürtőskalács.

Jobbára helyi és környékbeli termelők munkái, termékeit találhatjuk meg a kézműves és gasztro piacon.

Gasztronómiai különlegességekben nem bővelkedik a vásár, és az árak sem olcsóbbak vagy drágábbak mint pl Budapesten vagy a Balatonnál ilyenkor. Természetesen kapható forralt bor, kürtős kalács, churros és sült gesztenye, helyben sült csipsz. A szokásos téli, karácsonyi fogásokat találjuk Művész grill utcára kitelepült látványkonyhájában is (töltött káposzta, sült libacomb párolt káposztával, sült csülök főtt lencsével ,stb), viszont jó a választék, és finomak az ételek.

Advent vasárnapok: Programok a szentendrei karácsonyi vásár idején

A szentendrei karácsonyi vásár kisebb, családiasabb, vidékies hangulatú vásárok kedvelőinek jó választás. Hétvégén sokan kíváncsiak a vásárra. Ha nyugodtabb körülmények között nézelődnél, lelassulnál, akkor inkább hét közben látogass el ide. A bódék 90% hét közben is nyitva van. Gyönyörű a kivilágítás, a Főtér a karácsonyfával, betlehemmel és az óriási adventi koszorúval. Idén is különleges hangulatot keltenek fejünk felett az óriás lampionok.

Az adventi vasárnapokon hagyományosan város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Idén is lesz világító adventi kalendárium: december elsejétől minden nap egy újabb szentendrei lakos díszíti ki, és világítja meg az ablakát a szintén világító aznapi adventi számmal. Karácsonyhoz közeledve így egyre több ablak világít Szentendre utcáin és szentestére egyszerre hoz fényt az összes ablak.

December 3-4-i adventi hétvége programja

🎄December 3-án 11 órakor újra jótékonysági Mikulásfutás lesz a Duna korzón majd
🎄16.00 órakor az Evangélikus Templom melletti „pásztorok tanyája” faragott szobrai ​​​megelevenednek a Püspökmajori óvodások, óvónők pásztorjátékával.
🎄December 4-én, advent második vasárnapján antik és bolhapiac várja a kincskeresőket a Bükkös parton.
🎄11 órakor Térzene koncerten és hangszersimogatón hangolódhatnak az ünnepekre a gyerekek a P’Art Moziban.
🎄15 órakor érkezik a Nótás Mikulás a PMK-ba.
🎄17 órakor, a dalmát nemzetiség védnökségével, lángra lobban a második adventi gyertya, és dalmát édességeket is kóstolhatunk.
🎄18 órától a Román Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából az aradi Mara Band zenél majd a Fő téren
🎄Természetesen vásárunk is nyitva! Várjuk Önöket!

Szentendre karácsonyi vásár 2022

Nyitva: 2022. 11. 26.2023. 01. 08.

Cím: Szentendre Dumtsa Jenő utca, Szentendre Fő tér

A kulturális programokkal, gyertyagyújtásokkal kapcsolatos aktuális információk nyomon követhetők az Advent Szentendre folyamatosan frissülő Facebook-oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.