Lángosozni jó!

langos szetendre

Lángosozni jó!

Lángos Szentendre – Anno

Tudtad, hogy a hagyomány szerint felmenőink a kenyér tésztájából megmaradt darabokat – vagyis a lángos ősét – sütés előtt kinyújtották, majd a parázsra dobták és tejföllel fogyasztották? A lángos sütés alap technológiája azóta nem sokat változott: a hagyományos „magyar lepényt” kézzel gyúrják kenyértésztából, és már nem parázson, hanem 190 ºC-os friss olajban sütik, és natúr, fokhagymás, tejfölös, sajtos, káposztás változatot kínálnak. Az első lángost Szentendrén a Török közben árusították, egy ajtóra vágott szűk ablakon adták ki, ára pedig 1 forint 60 fillér volt. Lángos Szentendre: Két szó, ami mára összekapcsolódik a Szentendrére látogatók fejében.

Lángos Szentendre – Ma

A legismertebb és legkedveltebb magyar street food a lángos. (Cikk erről: Lángos Szentendre) Tudtad, hogy annyira az, hogy mára hungarikummá vált? Legjobb, ha frissen forrón fogyasztod és persze mértékkel. Vagy ha nem, hát az is megér egy kis hasfájást… Szentendre belvárosában két lángosozót is találsz:

Álomlángos Szentendre

Az Álomlángos Szentendre egy pici elbújós hely egy kis sikátorban, mely a Fő térről a Templomdombra vezet. Ahogy betérsz ide, már látod, hogy a hely hangulata nagyon retrós. Ez ne riasszon el! Mert a lángos finom, friss, ropogós, a kiszolgálás kifogástalan! A sor mindig hosszú, ehhez képest a kiszolgálás gyors, az eladók szívélyesek. Megéri várni! Kitűnő a lángos tésztája, friss olajban sütik. A tetejéről nem sajnálnak semmit, sem a tejfölt, sem a sajtot. Választékukban nem csupán lángos szerepel hagyományos feltétekkel… Találsz itt többféle töltött lángost (például: zöldségest, sonkást, virslist vagy káposztást), édes lángost (cukros és lekváros) és palacsintákat is. Kóstold meg Te is az Álomlángos Szentendre káposztás töltött lángosát! Belekóstolva kívül ropogós, belül puha kelt tészta, a töltelék kellemesen borsos, ahogy kell, és nem spórolnak vele. Ne hagyd ki ha erre jársz! Az Álomlángos kora tavasztól késő őszig üzemel.

Ha nem szeretnél addig várni, vagy jobban esne a Duna partján lángosozni, akkor nem kell messze menned. Tedd próbára Szentendre másik ikonikus lángosozó helyét, a Fantázia étteremhez tartozó

Fantázia Lángost

A téli szezonban lángost Szentendrén csak a Fantázia Lángos büfében vehetsz. Ilyenkor a szentendrei Duna korzón sétálva már messziről megcsap a sült olaj illata. Ahogy közelítesz a Fantázia lángosozó felé már látod, hogy itt mindig lángosozik néhány ember, ha esik, ha fúj, vagy ha épp kánikula tombol. Ha szemügyre veszed a lángos választékot, az alapkínálat mellett találsz itt különleges lángosokat is. Néhány extrémebb például: májas-lilahagymás lángos, káposztás-csülkös lángos, baconos-kapros juhtúrós lángos. A hidegre való tekintettel a téli szezonban az étteremben is elfogyaszthatod a lángost. Ha kedved tartja, a lángos mellé választhatsz teát vagy éppen forralt bort.

Fantázia lángos Szentendre

Cím: Bercsényi u. 2 (Duna korzó, Fantázia étterem mellett)
Nyitva: Hétfő – Vasárnap: 9.30-22.00
Webhely: Fantázia lángos Szentendre honlapja

 Álomlángos Szentendre

Cím: Szentendre Fő tér 8. (Fő térről a templomdomb felé vezető kicsi sikátorban)
Nyitva: március 15-étől november 15, Hétfő – Vasárnap: 11.00-18.00

Ha kíváncsi vagy rájuk, eléred őket az Álomlángos Szentendre facebook oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.