SUP evezés a Dunán, Szentendre környékén

SUP evezés a Dunán, Szentendre környékén

A szentendrei Dunaág méltán népszerű a SUP-osok körében, enyhébb sodrása és vadregényes partjai miatt. Ha Budapesten laksz, akkor a Szentendrei-Duna ideális terep a SUP kipróbálására vagy akár a rendszeres gyakorlására is. Mivel folyóvíz, így fontos, hogy biztonságunk érdekében tartsuk be a vonatkozó szabályokat, mert az életünk múlhat rajta!

A Duna Szentendrei ága nagyjából 32 km hosszú és 200-250 méter széles, sodrása nem túl erős, így ideális terep a vízi sportok számára. Ezen sportok közé sorolhatjuk ma már a SUP-ot is, mivel az állva evezés hazánkban is kiemelt népszerűségnek örvend. A Stand Up Paddle (SUP) vagy magyarul állva evezés lassan egy évtizede jelent meg hazánkban és egyre többen űzik, ezt a könnyen elsajátítható, kellemes mozgást biztosító sportot.

A SUP alapja egy általában felfújható deszka, amely ellentétben a matracokkal kellően merev ahhoz, hogy fel lehessen állni rajta. Az evező egy kenulapáthoz hasonló, egytollú, hosszú szárú alumínium, üvegszál vagy karbon alapú evezőlapát. Ez a két elengedhetetlen dolog szükséges a SUP evezéshez, és persze megszámlálhatatlan olyan kiegészítő, amely a biztonságot vagy a kényelmet szolgálja.

 

SUP-pal a Szentendrei-Dunán

A Duna Szentendrei ága a Visegrádi fellegvár alatt kezdődik és egészen Budapest északi részéig, Csillaghegyig tart. Sok népszerű beszállási pont van ezen a szakaszon, ahol SUP-pal könnyedén vízre tudunk szállni. Ha észak felől haladunk, akkor az első helyszín a dunabogdányi szabadstrand, ahol kényelmesen és egyszerűen vízre tudjuk tenni a SUP-ot. Itt büfét és parkolót is találunk, így minden adott, ha az egész családnak szervezünk programot, sőt van hely a parton is játszani.

Az utolsó pillanat amikor még evezhetünk, naplemente Szentendrénél
Az utolsó pillanat amikor még evezhetünk, naplemente Szentendrénél

 

A következő remek lehetőség Leányfalunál adódik, ahol a szintén találunk parkolókat és büféket, éttermeket a part mellett. Itt több vízre szállási lehetőség is van a Petőfi sétány mentén.

Leányfalutól egy kicsit délre, a bal part mellett helyezkedik el a Kacsa-sziget, amely érdekes buckákkal tarkított mederrel rendelkezik.

Szentendrénél a Pap-sziget mellett van lehetőségünk a főmedret elhagyva a keskenyebb ágban is lapátolni. Ezután a szentendrei korzó mellett csoroghatunk kényelmesen, aminek a végénél nagyon könnyedén partra szállhatunk. Ez a pont gyakori indulási vagy érkezési helyszíne a Szentendrei-duna SUP túráinak, mert könnyen megközelíthető és itt egészen lassan mélyül a Duna.

Innen indulva Budapestig még elhaladunk a Süllő sziget mellett, majd végül Lupa sziget következik, mielőtt az M0-ás híd alatt elhaladva beérkeznénk SUP-pal Budapestre.

A Lupa sziget megkerülése népszerű táv a SUP szerelmeseinek körében, mert hossza mindössze 2 km, de a sodrás miatt „felfelé” evezni egy kicsit fárasztóbb.

A Dunának ez az ága számtalan lehetőséget nyújt, egy rövidebb, azonos be és kiszállási ponttal rendelkező evezésre. Ha megoldható a logisztika, akkor pedig 15-20 km-es SUP túrák is megoldhatók Dunabogdány-Szentendre kezdő és végpontokkal.

SUP-osok a Szentendrei Dunán
SUP-osok a Szentendrei Dunán

 SUP szabályok a Dunán

A Dunán és a többi folyón komolyan kell venni a vízbiztonsági előírásokat, mert a sodrás, még a helyismerettel rendelkezőket is könnyen megtréfálhatja. A legfontosabb, hogy minden esetben viseljünk mentőmellényt, amely rendelkezik megfelelő CE jelzéssel és 100N felhajtóerővel.

A másik hasznos SUP kiegészítő a leash avagy póráz, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a deszkánk elsodródjon tőlünk, ha leesünk róla. Ezzel a rugalmas kötéllel összeköthetjük a bokánkat a deszka végén található fülel, így biztosítva az összeköttetést.

Nagyon fontos, hogy ne induljunk egyedül túrázni és mindig legyen nálunk telefon, vízálló tokban, amin segítséget hívhatunk.

A Dunán, mint minden vízen tilos sötétedés után SUP-pal tartózkodni, így ehhez igazítsuk minden evezésünk indulását és érkezését.

Indulás előtt, minden esetben ellenőrizzük az időjárást, hogy várhatók-e viharok, vagy milyen lesz a széljárás. A folyók, így a Szentendrei-Duna esetében is, mindig ellenőrizzük a vízállást, mert az áradások és az emelkedő víz örvényeket okozhat. Az áradások komoly hordalékot is hoznak magukkal. Ne legyünk felelőtlenek, ne szálljuk vízre, ha faágakat, és egyéb hordalékokat látunk a felszínen úszni.

A SUP igazán élvezetes sport, amelyhez kiváló terepet biztosít a Szentendrei-Duna, így akár a fővárostól fél óra autózással is vízre szállhatunk és élvezhetjük a természet közelségét.

Minden ami SUP: Sup alapok, SUP kategóriák, SUP bérlés, SUP térkép a suplife.hu -n
Még több programajánlatot szeretnél? Itt még tovább válogathatsz a mai programok között
vagy inkább a látnivalók érdekelnek? Ezt nézd meg: Szentendre látnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.