Napozás babákkal: fényvédő és egyéb kellékek

napozás babákkal

A kicsik érzékeny bőre teljesen más védelmet igényel, mint a nagyobbaké, vagy éppen a felnőtteké.

Mivel napsütésre, D vitaminra kiemelten szükségük van, sokat kell a szabad levegőn tartózkodni az apróságokkal, anélkül, hogy hosszasan közvetlenül kitennék őket a napsugárzás káros hatásainak. Ma már sokféle fényvédő krém áll a szülők rendelkezésére, de egyáltalán nem mindegy milyet használunk.

 Vegyszermentes, hatékony fényvédő a legkisebbeknek

Szülőként, a ránk zúduló reklámok, és „visszautasíthatatlan ajánlatok” rengetegében nehéz eldönteni, melyik lehet a legjobb naptej babáknak.

Egy olyan kérdés ez, amiben egyetlen szempontot kell igazán figyelembe venni, ez pedig nem lehet más, mint a gyermek egészsége. Minden más szempont másodlagos, hiszen az egészség a legfontosabb. A legtöbb fényvédő két alapelven működik.

A fizikai fényvédők védőréteget képeznek bőrünkön, nem engedik áthatolni a napsugarakat bőrünkön. Hátrányuk, hogy egy szemmel látható vékony fehér réteget hagynak a bőrön.

Ezekből a nanorészecskéket nem tartalmazó krémeket ajánlható gyermekek számára is. Számukra, különösen az egész kicsiknek, kifejezetten alkalmasak a bio termékek.

A kémiai fényvédő krémek ezzel szemben bőrünkbe felszívódva védenek meg a napsugárzás káros hatásaitól. Használatuk kisbabák esetében nem ajánlott, mivel a kémiai fényvédők többsége hatással lehet a hormonháztartás működésére.

A kérdésre, mely szerint milyen az ideális naptej babáknak, a választ a bio termékek irányában kell keresnünk.

Ezek a krémek egyaránt lehetnek fizikai vagy kémiai védelmet adóak, közös jellemzőjük, hogy összetevőik teljesen természetesek, többnyire növényi és ásványi alapúak, nem tartalmaznak se nanorészecskéket, sem pedig fölös illatanyagokat, színezékeket, más vegyi anyagokat.

Kombinált védelem

Az igazán teljes körű védelmet a rendelkezésünkre álló eszközök kombinációjával érhetjük el.

Alapvető fontosságú, hogy különösen a nyári időszakban ne tegyük ki gyermekünket közvetlen napfénynek a délelőtt 11 és délután 16 óra közötti időszakban. Ilyenkor még felnőtteknek sem ajánlatos a napon tartózkodni.

Ebben a napszakban különösen fontos, hogy gyermekünk a babakocsival a szabadban tartózkodva szellős, árnyékos helyen pihenjen, lehetőleg egy UV szűrővel is felszerelt napellenző alatt. Ilyenkor érdemes a rovarok elleni védelemre is odafigyelni.

Ha mindezt egy bio, parfüm és színezékmentes, ugyanakkor hatékony védelmet nyújtó naptej használatával ötvözzük, gyakorlatilag mindent megtettünk, ami gyermekünk bőrének védelmében tehettünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.