Szeretet projekt – az meg mi?

hangya peti

– Két hónap!

– Mi két hónap doktor úr?

– Két hónap van hátra.

– Igen, mínusz egy nap és akkor lesz a kisfiam születésnapja.

– Nem az két hónap, hanem magának van két hónapja!

– Hol? Miért nem válaszol? Nekem mondta???!! Hahó dottore!

Ez hozzám beszélt, bazdmeg! Csak néhány másodperc volt az egész, amíg az a hirtelen forró telerakta a testemet. A lábam pedig elkezdett gyökeret ereszteni. Erőset, elszakíthatatlant. Hé Föld Anya! Engedd be ezeket a gyökereket! A fa még szeretne kint maradni. Még nem szabad kivágni. Érted? Még nem szabad. Neki még maradni kell! Még fészkek vannak az ágain, még fiókák vannak benne. Velük mi lesz? Még öleli két karcsú kéz. Vele mi lesz? Néha megállnak alatta, mert árnyat ad, ha akarod, még beszélhetsz is vele. Nem rossz fa ez hidd el! Nem a legnagyobb, nem a legnemesebb, nem is legszebb, de ne döntsd még ki. Erősödik, értékesebbé válhat, hátha fontos néhány emberkének, aki itt a felszínen szalad.”

Fenti részlet: Hangya Peti: Leokémia Blog, Hangya fa c. bejegyzéséből

hangya peti

A fa másfél évvel ezelőtt egy forró augusztusi napon dőlt ki. Zuhanásától nagyot rázkódott a föld.  A fiókák elveszítették fészküket, és a két karcsú kéz már nem ölelheti magához többé…

És az élet? Folyik tovább. A két karcsú kéz folytatja a munkát és valóra váltja az álmokat. Mert a halál elveheti az életet, de az álmok megmaradnak a hátrahagyottaknak:

Szentendrén sokak által ismert Hankó Péter, alias Hangya Peti leukémiájára kapott kezelése idején kezdett bele a blogírásba, leokemia.blog.hu címen. Péter szókimondó, káromkodásokban sem hiányt szenvedő blogját kezdetben csak saját szórakoztatására és barátai tájékoztatására szánta. Napok alatt óriási követő, támogató tábora alakult ki. Így a váratlan sikeren felbuzdulva megérezte, hogy blogjának nemesebb célja is lehet. Az általa először kigondolt 50.000.-Ft értékű adományból – melyet a szomszédos épületben lévő „kis kopasz kollégáknak”, vagyis a Dr. Kriván Gergely vezette Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály kis lakóinak szánt  – alig 2 hét alatt 4 db gyógyszeradagoló pumpa lett, több mint 1,7 millió Ft értékben. A befolyt magánadományok jó része Peti szentendrei barátaitól, ismerőseitől érkezett, sokan mások pedig csupán a blogot olvasva küldtek adományt.

hangya peti
Fotó: Sándor Katalin

A műszerek átadását átélve Peti úgy érezte, hogy ezt a dolgot képtelen abbahagyni és ekkor fogalmazódott meg benne a Szeretet Bank ötlete. Ez az a projekt lett, amire egész életében várt. Betegségének így már nem oka, hanem célja volt.

A Szeretet Bank alapjait Ő maga tette le – létrehozva a Hangya Peti Szeretet Bank Nonprofit Kft-t, azonban  az operatív munka elindítására már nem hagyott időt váratlan és mindenkit megdöbbentő halála. A csontvelő átültetést követően négy és fél hét intenzív osztályon altatásban eltöltött idő után 2016. augusztus 18-án elment egy jobb világba. Felesége, Hankó Krisztina kettejük helyett dolgozik tovább azon, hogy a valóra vált álom – a Szeretet Bank – minél több rászorulón, leukémiában szenvedő kisgyermeken és családjaikon segíthessen.

hangya peti
Fotó: Sándor Katalin

A Szeretet Bankról röviden

A Szeretet Bank egy alulról jövő kezdeményezés, mely teret ad mind egyéni, mind vállalati szinten megjelenő jó szolgálatnak. Nem elsősorban pénzgyűjtő automataként kíván a területen jelen lenni, hanem minden egyéb felajánlás – munka, szolgáltatás, egyéni kezdeményezés – központja a Szeretetbank. A beérkező pénzügyi támogatások valamint az egyéb hozzájárulások logisztikáját, optimális felhasználását tűzték zászlajukra. További információ a Szeretet Bankról és arról, hogy segíthetsz, itt található: www.szeretetbank.com

Szeretet Bank egyik kiemelt projektje a Déméter Ház

Fogadjunk örökbe 2 apartmant a Démétér Házban – ez volt Hangya Peti következő álma. A következő szeretet projekt. A Déméter Házat a házat működtető alapítvány egy komplex gondozási és utógondozási program részeként működteti. E program célja, hogy a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyei javuljanak, valamint az utókezelések lelki-fizikai elviselése mind a betegek, mind a család számára könnyebb lehessen. A Déméter Ház a Szent László Kórház területén a Gyeremekhematológiai és Őssejt Transzplantációs Osztály közelében működik.

A Déméter Ház második ütemének megépítéséhez külső forrásokra van szüksége a házat működtető alapítványnak. Nem kevés segítségre és pénzre ahhoz, hogy olyanná válhasson a jelenleg még romos épület (1. kép), mint ami a 2. képen (látványterv) látható.

hangya peti hangya peti

Segíts Te is a LeOKÉmia blogkönyv megvásárlásával (3000 Ft)

hangya peti
Fotó: Sándor Katalin

Hangya Peti álma volt, hogy nyomot hagyjon az életben maga után, tehessen valamit azért, hogy a világ jobb hely legyen. 1 évvel a halála után – blogkönyve megvásárlói segítségével – megvalósulhat a következő álma is: A Szent László Kórház területén található Démétér Ház fejlesztésének támogatása. Minden eladott példány ezt projektet támogatja, de még rengeteg könyv vár gazdára! Ha megteheted, vagy úgy érzed meg kell tenned SEGÍTS TE IS egy könyv megvásárlásával. A könyvet a Szeretet Bank honlapján tudod megrendelni, itt: http://szeretetbank.com/leokemia-blogkonyv/

hangya peti
Fotó: Sándor Katalin

Futsz? Akkor máshogy is segíthetsz:  május 5-én jótékonysági futóverseny Szentendrén

A Szeretet Bank a Szentendrei Zrínyi Honvéd Sportegyesülettel közösen – az egyesület elnökének Vura Zsoltnak nagylelkű felajánlásával – 2018 május 5-én jótékonysági futóversenyt szervez a Demeter ház projekt támogatására.   Konkrét menetrend, részletek még alakulóban, következő bejegyzésben tudósítunk róla.

2. Hangya Peti Footgolf Emlékverseny

Footgolfozol? Vagy csak szeretnél megismerkedni ezzel a remek sportággal, csodás környezetben egy jó hangulatú emlékversenyen? Akkor gyere ki te is Kisorosziba a Magyar Golf Club pályájára: 2018 szeptember 9-én lesz a 2. Hangya Peti Footgolf Emlékverseny Kisorosziban, a Szentendrei-szigeten. Részletekről egy újabb bejegyzésben tudósítunk majd.

KÖSZÖNJÜK HOGY SEGÍTESZ!

hangya peti
Fotó: Sándor Katalin

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.