Használt autó vásárlás hitelből – lehetséges?

Az elmúlt években egyre erősödik a használt járművek piaca. Igazi luxussá vált újat venni, sőt, valójában másodkézből szerezve is nehéz kifizetni a komolyabb márkákat. Sokakban felmerül, hogy hitelből vásároljanak autót. Lehetséges ily módon has

Az elmúlt években egyre erősödik a használt járművek piaca. Igazi luxussá vált újat venni, sőt, valójában másodkézből szerezve is nehéz kifizetni a komolyabb márkákat. Sokakban felmerül, hogy hitelből vásároljanak autót. Lehetséges ily módon használtat is venni. Többféle konstrukció közül választhatunk. Melyek ezek, s mit kell tudni róluk?

Lízing
A lízingszerződés esetében a jármű használatára szerzünk jogot, átmeneti tulajdonosa pedig a finanszírozó lesz. Rendszerint csak 20-40% önerő szükséges.
Buktatók
Természetesen, mint mindennek, ennek is vanna hátrányai. Lássuk ezeket!
A legfőbb aggodalom az, hogy amikor valaki kárt okoz benne, akkor ennek megtérítésére a lízingcég jogosult, így nem a használó kapja a pénzt. Ha ezt másképp szeretnénk, akkor azt külön rögzíteni kell.
Használt autó esetében nagyobb az esély a gazdasági totálkárra, ami olyan, mintha megsemmisülne a jármű. Ilyenkor a lízingcég jóindulatán múlik, hogy a használónak meg kell-e javíttatni a roncsot, akár aránytalanul magas áron is, ha nem akarja a szerződést felmondani, s a teljes hátralévő tartozás összegét kifizetni. Utóbbi esetben hirtelen van szükség pénzre, ilyenkor jön jól az azonnali szentendrei autófelvásárlás, vagy más városon belüli hasonló szolgáltatás.
Idősebb modellekre sajnos a cascot is kevésbé éri meg megkötni, pedig az enyhíthetné a lopásból és törésből eredő kárt, ha ilyen felmerül.
További buktató lehet, hogy a rejtett műszaki hibákért általában nem tehető felelősség a lízingcég. Továbbá a kellékszavatossággal kapcsolatos igényeket is a cég érvényesítheti, s emiatt az ügyintézés nehézkesnek bizonyul.

Személyi kölcsön
Sokan szeretnének önerő nélkül vásárolni. Ilyen egy szabad felhasználású hitelt, azaz személyi kölcsönt érdemes választani. Ebben a konstrukcióban a kocsi nem lesz fedezet a bank felé, tehát továbbra is szabadon értékesíthető.
Mire figyeljünk?
Amennyiben tudjuk törleszteni, ennek a hitelnek kevés buktatója van. Az alábbiakra viszont figyelmet kell fordítanunk:
Figyeljünk arra, hogy a vagyonszerzési illetékre és az átírásra is jusson pénz, tehát szükség esetén többet vegyünk fel!
500.000 Ft nettó jövedelem alatt csupán havi keresetünk fele fordítható törlesztésre, felette pedig 60%-a. Ha emiatt nem kapjuk meg a szükséges pénzt, akkor adóstársat is be kell vonni.
A kölcsön felvételéhez legjobb a határozatlan idejű munkaszerződés, s a minimum 3 hónapja tartó munkaviszony.

Összefoglalva

Amennyiben nincs elég pénzed a kiszemelt használt járműre, választhatsz lízinget vagy személyi kölcsönt. Mindkettőnek van néhány buktatója, ezért érdemes körültekintőnek lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.